Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Sony представи устройство за анимиране на аватари в метавселената

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 30.11.2022

13:55 | 30 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Базираната в Токио Sony направи голяма крачка към разширяването на гейминг империята си отвъд традиционно силните конзолни игри, като заложи на повече периферия за персонални компютри и мобилни игри, разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Най-новото устройство на Sony Group представлява група от носими тракери за движение, предназначени да въведат потребителите в метавселената през техните телефони.

Новата система Mocopi включва шест устройства, приличащи на шайби, които се носят около китките, глезените, главата и бедрата на потребителя. Те се ползват за анимиране на аватари в различни приложения в метавселената на телефони с Android или iOS на Apple. Комплектът ще се предлага на цена от 49 500 йени (360 долара) и ще бъде пуснат първо в Япония през януари. Така компанията ще се насочи по-активно към виртуалната и разширената реалност.

Освен това компанията предлага и очила за виртуална реалност, плюс новия си пакет от устройства, които целят да развият екосистемата от преживявания в метавселената и то по линията, очертана от Meta Platforms на Зукърбърг.

Метавселената и приложенията за виртуална реалност досега не са успели да пробият масово. Вместо това заемат само ниша от глобалния пазар на игри и компютърна периферия. Sony залага на възможността да управлява този сегмент със своята марка PlayStation и с талантите си за разработка на софтуер.

Илон Мъск обвини Apple, че заплашва да блокира Twitter от магазина ѝ за приложения, без да казва защо, в серия туитове. В тях новият собственик на социалната мрежа казва още, че производителят на iPhone е спрял да се рекламира в платформата.

Мъск заяви още, че Apple притиска Twitter относно изисквания за модериране на съдържанието.

“Apple като цяло спря да рекламира в Twitter. Защо толкова много мразят свободата на словото в Америка?“, написа Мъск в Twitter, който пое управлението на платформата миналия месец.

Действията, непотвърдени от Apple, не са необичайни, тъй като компанията редовно прилага свои собствени правила и в миналото е премахвала приложения като Gab и Parler.

Мъск заяви в Twitter, че ще пусне свой собствен смартфон, ако Apple и Google направят приложението Twitter недостъпно за устройствата с App Store и Google Play. "Надявам се да не се стигне дотам. Но ако нямам друга възможност, ще създам алтернативен телефон", каза той.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.