Китайските строители поглеждат към бизнес, който презираха

Вместо да купуват земя и да развиват проекти от нулата, все повече фирми за недвижими имоти започват да предоставят строителни услуги като подизпълнители

16:12 | 27 март 2023
Обновен: 18:05 | 27 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изпадналите в затруднения китайски строителни предприемачи се стичат към сфера от бизнеса си, която преди десетина години избягваха, защото най-дълбокия спад в имотния сектор изсмуква наличния капитал и приходите на компаниите.  

Вместо да купуват земя и да развиват проекти от нулата, все повече фирми за недвижими имоти започват да предоставят строителни услуги като подизпълнители. От гиганта Country Garden Holdings Co. до изпадналата в затруднение Shimao Group Holdings Ltd., десетки строителни предприемачи се конкурират, въпреки че този бизнес осигурява много по-малки приходи от по-традиционните източници.

Фирмите се насочват към възлагането на поръчки със съзнанието, че дните на бясно развитие на недвижими имоти, основани на дългове и спекулации, са приключили след ограничаването на прекомерната задлъжнялост в сектора. Някои от тях виждат възможности за работа с финансови инструменти на местните власти, които трупат земя и трябва да възложат строителните работи на професионалисти. Съществува и перспектива за завършване на спрени жилищни проекти за закъсали строители.

Ли Джун, главен изпълнителен директор на Greentown Management Holdings Co. отчита, че работата се е увеличила драстично след втората половина на 2021 г., когато започна кризата, довела до фалита на гиганта China Evergrande Group.

"Винаги сме гледали на този бизнес като на бъдещето на сектора на недвижимите имоти, но промяната настъпи по-бързо от очакваното", каза Ли, който ръководи най-големия доставчик на услуги за управление на строителството в страната. По негова оценка през следващите пет години строителните услуги могат да представляват поне 30% от сектора на недвижимите имоти, в сравнение с настоящото ниво от близо 5%.

Китайските строителни предприемачи не са съвсем нови в ролята на подизпълнители. В продължение на няколко години някои от тях помагат на местните правителства да строят субсидирани жилища или подпомагат дребни собственици с проектиране и строителство. Но приходите, генерирани от такси, възлизащи на 3 до 5% от продажбите на проектите, са много по-малки от тези, които разработването осигуряваше по време на разцвета си.

Въпреки това, изпълнението по договор може да донесе солидни маржове на печалба благодарение на модела, при който се използват малко активи. Не се налага да се харчат големи суми за придобиване на земя, което е примамливо за строителните предприемачи, изпитващи недостиг на парични средства. Нетният марж на Greentown се покачи до рекордните 29% за шестте месеца, приключващи през юни миналата година, което е почти три пъти повече от средната рентабилност, наблюдавана при 33 големи континентални строителни компании, регистрирани в Хонконг.

Greentown има

Повече от 60 строителни предприемачи са започнали да предоставят строителни услуги, според справка на агенцията за недвижими имоти China Real Estate Information Corp. Конкуренцията се изостри през миналата година, тъй като продажбите на традиционни жилища спаднаха, привличайки дори неплатежоспособните China Fortune Land Development Co. и Zhongliang Holdings Group Co.

През септември правителството в северния град Шенян обяви търг за 15-месечен договор за довършване на спрян туристически проект, оставен от Evergrande. Изненадващо работата е възложена на друг строител, който не е изпълнил задълженията си - Fortune Land.

Въпреки че Fortune Land е начислила марж от едва 1,15% на правителството, сделката ѝ е помогнала да установи бизнес линия, която изглежда жизнеспособна. През следващия месец нейното строително подразделение се зае със седем проекта, като бързо разрасна дейността си, като така я превърна в част от портфейла с неосновни активи, в който кредиторите могат да заменят част от неизплатените си облигации.

Други конкуренти също направиха този преход. Месеци след като една от 20-те най-големи компании в Китай Zhongliang изпадна в неплатежоспособност, тя създаде звено за предоставяне на строителни услуги и обеща да се насочи към този бизнес през 2023 година. Според запознат с въпроса инвеститор от топ 10 проучва такива договори, за да избегне мащабни съкращения, като се надява да запази половината от работната си сила в отдела за развитие. А по-малкият Landsea Green Properties, базиран в Нанкин строител, известен с изграждането на добре вентилирани жилища, дори се преименува - като Landsea Green Management Ltd. - за да подчертае промените в бизнес модела си.

Предизвикателна епоха

Промяната се дължи и на натиска да се адаптират към продължителния спад на пазара на недвижими имоти, повлечен от по-бавния икономически растеж, демографската криза и пазара, който достига своя предел. Градските жители вече притежават около 36,5 кв. м жилища на глава от населението, което надхвърля целта от 35 кв. м, определена от Китайската комунистическа партия за изграждане на "умерено проспериращо общество".

Продажбите на жилища в Китай са спаднали с почти една трета миналата година до около 1 млрд. кв. м и вероятно ще останат на това ниво още дълго време, смята Ли от Greentown.

Някои са по-песимистично настроени. Джан Юлиян, председател на базираната в Шанхай Greenland Holdings Group, заяви на форум в събота, че продажбите на нови жилища може да намалеят тази година. В понеделник сутринта акциите на големите китайски строителни предприемачи поевтиняха, като индексът на Bloomberg Intelligence се понижи с 2,7%, което е най-големият спад в рамките на деня от почти две седмици.

Златната епоха

Въпреки това Ли очаква огромно търсене от преустройството на до 5% от недвижимите имоти в страната, които според него възлизат на 35 млрд. кв.м. Една четвърт от градските жилищни площи в Китай са построени преди 2000 г., когато е създаден пазарът на частни имоти, и се нуждаят от модернизация, според China Real Estate Information.

Завършване на проекти

Засега възможностите са се увеличили по време на стремежа на страната да завърши изоставени проекти, което доведе до мащабен бойкот на ипотечните кредити миналата година. Финансовите компании, които поемат контролните пакети в спрените проекти, трябва да възложат строителството на външни подизпълнители, за да ги завършат по-бързо.

"Въпреки че този бизнес е нов за много предприемачи, той се превърна в област, в която всички трябва да се конкурират", казва Фан Лин, анализатор на недвижими имоти в CRIC. "И това може да се превърне в сламка, за която да се хванем по време на спада в сектора".

Още по темата