Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

САЩ ще използват Япония и доктрина на офшорното балансиране, за да сдържат Китай

Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в „Бизнес старт”, 21.03.2023

12:55 | 21 март 2023
Обновен: 13:05 | 23 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

При посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия очаквам препотвърждаване на партньорските отношения между двете държави, което е изцяло от полза за Китай предвид усложнената геополитическа обстановка. Второто, което очаквам, е китайският лидер да направи някакъв опит да въздейства върху руския президент по посока - ако не разрешаването на военния конфликт, то по-скоро уреждането му по начин, по който това устройва Пекин, а именно – да се върне статуквото в Източна Европа отпреди войната в Украйна. Това коментира Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

По думите на събеседника планът на Китай за уреждане на конфликта е рационален, но е неприложим.

„Дори Русия се изказа изключително студено спрямо този план...Не виждам в близко бъдеще решаване на украинския конфликт. Този конфликт е възможно да бъде замразен, но поне докато Путин е президент, че смятам, че Русия ще отстъпи от позицията си. Същата логика можем да кажем и за Украйна – Украйна няма да се примири със ситуацията до момента, в който не отвоюва Крим и до момента, в който руските войски напълно не се изтеглят от Украйна. Докато няма диалог между двете страни, аз съм песимист за края на войната”, подчерта Иванов.

Коментирайки възможностите за замразяване на конфликта, събеседникът каза, че Русия може да започне да изпраща наемници в Украйна -  чеченци и други малцинства на територията на Русия, които са готови да воюват. Това ще прерасне в партизанска война, в замразен конфликт, който може да продължи години. Войната в Афганистан продължи 20 години, припомни Иванов.

Американската стратегия по отношение на конфликта в Украйна е да се ограничат бойните действия в определен регион. В случая това е Източна Украйна и окупираните зони и този периметър да не се разрасне, защото ако той се разрасне, това може да провокира напрежение с Полша или с Прибалтика, или с някоя друга натовска държава и НАТО да влезе във войната. Това значи и Америка да влезе във войната. Което означава да имаме две ядрени сили една срещу друга и това е равнозначно на световна война.

„Ето това Америка се опитва да избегне в момента – да влезе пряко във войната. Защото истината е, че за Америка много по-сериозен външнополитически приоритет е Китай. Очаквам в по-дългосрочен план Америка просто да сдаде лидерството в Европа на Великобритания, за да може Британия да сдържа Европа, а Америка да се насочи към Пасифика, където да сдържа Китай”.

Според Иванов ако статуквото в тайванския проток се промени, това би било равнозначно на война между САЩ  и Китай.

„Тайван е възелът, червената линия, отвъд която нито Америка, нито Китай ще толерира промяна в статуквото”.

Каква е ролята на Япония в отношенията Китай-САЩ може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.