В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В. Шопов: Китай ще подсили отбранителните си способности в Тихия океан заради AUKUS

Владимир Шопов - политолог и анализатор, В развитие, 16.03.2023

18:20 | 16 март 2023
Автор: Николета Рилска

Партньорството AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия предвижда доставки на американски подводници и създаването на ново поколение подводници. Проектът е доста скъп – равнява се на близо 1% от брутния вътрешен продукт на Австралия. Няма съмнение, че основната причина за това партньорство е свързана с възпирането и сдържането на Китай. То е отговор спрямо действията на Китай към островните държави в целия пояс около Австралия. Цялостно това е доста съществена стъпка напред в усилията на Запада да конструира много по-конкретни, ефективни и дългосрочни военно-защитни конфигурации. Една от големите теми на дискусии е ядреният компонент – в случая става въпрос за двигатели, които се задвижват с ядрено гориво – не става въпрос за трансфер на ядрени способности, Австралия не е ядрена държава. Това заяви Владимир Шопов - политолог и анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Шопов посочи, че налице са доста области, в които тези държави споделят информация, която отива много отвъд стандартната комуникация на двустранните отношения.

„Между тези държави има ниво на политическо, институционално и човешко доверие, което е отвъд това, което приемаме за нормално и традиционно между държавите“.

Реакцията на Китай, по думите на госта, е превантивна – най-вече чрез сътрудничеството си с държавите, които са в пояса около Австралия. Той отново отбеляза, че изказванията на Пекин, че в договора става въпрос за трансфер на ядрени мощности не са правилни.

„Очаквам Китай да се активизира допълнително в опитите си да получи достъп в точките до Тихоокеанския регион, които ще му позволят достъп да позиционира способностите си… Като цяло можем да очакваме повече от същото, но вече при едни доста неблагоприятни условия“.

„За САЩ възстановяването на военните отношения с Филипините е последният елемент от съюзническата подготовка на целия пояс под Тайван и с които започват да се планират сценарий при нахлуване на Китай“, посочи анализаторът.

По негови думи през последните пет-шест години са се натрупали много фактори, които принуждават Манила отново да погледне към САЩ, което е геополитическа загуба за Китай.

„Филипините са точно на пътя пред военната експанзия и разширение на Китай в Южнокитайско море. Китай постоянно разширява присъствието си там. Китай претендира за контрол върху почти цялата територия на Южнокитайско море... Филипините се опитаха да решат проблемите с дипломация, но Китай отказа да се съобрази“, обясни Шопов.

Той коментира и натискът на САЩ върху Tik Tok. Според него Вашингтон ще се задоволи при смяна на собствеността.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.