Износът на руски петрол спада, тъй като доходоносната търговия от Азия намалява

Общите доставки по море са намалели с повече от 500 000 барела на ден, като целият спад идва от тихоокеанските пристанища

07:51 | 7 март 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на руски суров петрол по море спадна рязко от върховете от предходните седмици, като Москва не успя да поддържа рекордните потоци от тихоокеанските пристанища на страната.

Общите доставки по море се свиха до 3,11 милиона барела на ден през седемте дни до петък, което е спад от 14% на седмична база. По-малко нестабилната четириседмична средна стойност също се понижи.

Въпреки че е с подобен размер, спадът е малко вероятно да бъде свързан с намалението на производството с 500 000 барела на ден за този месец, което Кремъл обяви в отговор на западното ембарго и ценовите ограничения. Всяко наложено намаляване на потоците най-вероятно ще се види в западните пристанища на страната, където товарите се продават с 25% отстъпка от тези, изпратени от Тихия океан. Но потоците от пристанищата на Балтийско и Черно море са непроменени спрямо предходната седмица.

Силните ветрове в Козмино около края на февруари може да са възпрепятствали операциите за акостиране в тихоокеанското пристанище, намалявайки броя на корабите, които могат да бъдат натоварени през седмицата.

Обемът на суровия петрол на корабите, които се насочват към Китай и Индия - плюс по-малките потоци към Турция и количествата на корабите, които все още не са показали крайна дестинация - е спаднал през четириседмичния период до средно 3,17 милиона барела на ден.

Тъй като стават ясни крайните дестинации за товари от края на януари, потоците към Китай се повишиха до нови върхове след инвазията. Историческите модели предполагат, че повечето от товарите, които в момента са идентифицирани като „неизвестни в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, се насочват към Индия.

Прехвърлянето на товари от кораб на кораб в Средиземно море продължава с бързи темпове. Това е най-видимо край испанския северноафрикански град Сеута и край гръцкия бряг близо до Каламата. Най-малко 37 товара са били прехвърлени между кораби в тези две места от началото на годината. Обемът, прехвърлен край бреговете на Гърция, най-вече в залива Лаконикос, скочи през февруари, достигайки над 10 милиона барела, което се равнява на 360 000 барела на ден. Това се сравнява с 4,4 милиона барела, еквивалентни на 156 000 барела на ден, прехвърляни край Сеута.

Руските сурови товари също отиват в задгранични резервоари за съхранение. Един товар е бил разтоварен в резервоари в терминала за съхранение на петрол в Дортиол в Югоизточна Турция, докато друг кораб с руски суров петрол е закотвен край Тема в Гана, където чака да разтовари товара си.

Потоци суров петрол по дестинация

Потоците суров петрол през седмицата до 3 март са намалели с 526 000 барела на ден спрямо предходната седмица. На средна основа за четири седмици, общият износ по море е спаднал с 80 000 барела на ден до 3,3 милиона барела на ден.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

     Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, се повишиха в периода до 3 март, като се покачиха до 3,1 милиона барела на ден от ревизираните 3,09 милиона барела на ден в периода до 24 февруари. Това е най-високото им ниво, откакто Bloomberg започна да проследява потоците в началото на 2022 г.

Докато обемът, насочен към Индия, изглежда е намалял, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават там.

Еквивалентът на 727 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват на пристанища в Индия и се показват в таблицата по-долу като „неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „други неизвестни“, работещи с 626 000 барела на ден през четирите седмици до 3 март, са тези на танкери, показващи дестинация Гибралтар, Малта или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се озоват в Турция. Все по-голям брой се прехвърлят от един кораб на друг в Средиземно море за по-нататъшни пътувания до Азия.

Рядък товар от руски суров петрол се насочва към Шри Ланка. Това е едва петият товар след нахлуването в Украйна преди повече от година и първият от септември.

    
     Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни спадна до 83 000 барела на ден през 28-те дни до 3 март, като България беше единствената европейска дестинация. Тези цифри не включват пратки до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол на къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 3 март не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за средиземноморските страни падна до седемседмично дъно от 115 000 барела на ден през четирите седмици до 3 март.

Турция беше единствената дестинация за руски морски суров петрол в Средиземно море, но потоците там са само малка част от върховете, които достигнаха през септември и октомври. Въпреки че не е част от европейските санкции срещу износа на руски суров петрол, Турция не остава важен спасителен пояс за Москва, откакто забраната за внос от ЕС влезе в сила на 5 декември. Рафинерията Star близо до Алиага, собственост на азербайджанската Socar, намалява покупките руски суров петрол, като потоците към заводите са средно около 50 000 барела на ден през януари и февруари, в сравнение със средно около 180 000 барела на ден от август до октомври.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, паднаха до най-ниското си ниво от април, отстъпвайки до 83 000 барела на ден. Въпреки че България си осигури частично освобождаване от забраната за внос на ЕС, което ѝ позволява да продължи да внася руски суров петрол по море, нито един кораб не се отправи към пристанище Бургас през седмицата до 3 март. "Лукойл" може да започне да използва неруски суров петрол в своята рафинерия там още през март, се казва в съобщение на правителството в София.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол паднаха до триседмично дъно от 3,11 милиона барела на ден през седмицата до 3 март. Спадът в износа от тихоокеанските терминали беше само частично компенсиран от увеличаването на потоците от Арктика. Доставките от руските терминали в Балтийско и Черно море са непроменени спрямо предходната седмица.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Постъпленията във военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол намаляха с 6 милиона долара до 38 милиона долара през седемте дни до 3 март, докато средният доход за четири седмици спадна с 3 милиона долара до 40 милиона долара.

Путин подписа законови поправки за начина, по който цената на руския петрол се оценява за данъчни цели. От април ставките на данъка върху добива на полезни изкопаеми и данъка върху печалбата на петролните компании ще се изчисляват с намаляваща отстъпка спрямо преобладаващите цени на сорта Brent, а не с оценки на суровия петрол Urals. Износното мито, което ще бъде премахнато в края на 2023 г., няма да бъде засегнато от промяната.

Митото за февруари е определено на 1,75 долара за барел. Това е спад с 23% спрямо януари и най-ниската ставка за барел от юни 2020 г. Митническата ставка за март е определена на 1,94 долара за барел, първото увеличение от декември насам, и се основава на цената на Urals от 50,51 долара за барел по време на период на оценка, който продължи от 15 януари до 14 февруари.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 29 танкера са натоварили 21,7 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 3 март, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 3,7 милиона барела, или 14%, спрямо предходната седмица и най-ниският обем от три седмици. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, остава непроменен за втора седмица на 1,67 милиона барела на ден.

Доставките от Новоросийск в Черно море също останаха непроменени, като само два кораба поеха руски товари за втора седмица.

Арктическите доставки възвърнаха по-голямата част от загубата от предходната седмица, като два танкера Suezmax и един танкер Aframax бяха заредени през седмицата до 3 март.

Потоците от Тихия океан спаднаха до най-ниското си ниво от 11 седмици след най-високото ниво от предходната седмица. Осем танкера са натоварени в трите експортни терминала в региона през седмицата до 3 март, което е спад от рекордните 14 през предходната седмица.

Обемите, насочени към неизвестни дестинации, са предимно товари на Sokol, които наскоро са били прехвърлени на други кораби в Йосу или в момента се транспортират до зона край южнокорейското пристанище от товарния терминал в Де Кастри.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.