Централните банкери сдържат ентусиазма си за повишаване на лихвите

На фона на еуфорията на инвеститорите, че инфлационният шок най-накрая отшумява централните банки вече са на път да оставят зад гърба си агресивното покачване на лихвите

13:30 | 5 февруари 2023
Автор: Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Намаляващият глобален ентусиазъм за агресивно повишаване на лихвените проценти може да доминира в около дузината решения на централните банки, които трябва да бъдат взети през следващата седмица.

Вследствие на повишението на лихвените проценти с четвърт пункт от страна на Федералния резерв - и пазарното рали, предизвикано от еуфорията на инвеститорите, че инфлационният шок най-накрая отшумява - колегите му вече са на път също да се спрат. 

Сред най-важните събития тази седмица е, че Резервната банка на Австралия във вторник и Резервната банка на Индия на следващия ден вероятно ще повишат разходите по заемите с четвърт пункт, което засега може да е последният им удар. 

Central Bankers
Решения на централните банки за лихвените проценти през тази седмица

Централната банка на Полша вече спря повишаването на лихвените проценти и вероятно ще потвърди това становище в четвъртък, а нейният румънски колега може да реши да направи същото. 

Дори и в Латинска Америка, където през последните няколко години паричните служители се отличаваха с ранната си ястребова реакция на покачващите се цени, циклите на повишаване на лихвените проценти се изчерпват, не на последно място и поради това колко далеч вече са стигнали. 

Централната банка на Мексико, макар и все още решена да действа срещу инфлацията, може да осъществи само четвъртпроцентно увеличение - най-малкият ѝ ход от 2021 г. насам. 

Някои парични служители все още поддържат ястребово поведение въпреки променящия се фон. За това свидетелства Европейската централна банка, която повиши с 50 базисни пункта в четвъртък и почти обеща да направи същото през март. 

Исландските политици също могат да увеличат със същата сума в сряда, като е възможно това да бъде повторено от шведската Риксбанк в четвъртък.

Но както забелязаха инвеститорите, треската за повишаване на лихвените проценти в световен мащаб вече не е в разгара си. А след като на заседанието на централната банка на Русия в петък фокусът вероятно ще се измести към парично облекчаване, финансовите пазари неизбежно започват да се питат кога останалите ще последват примера им. 

На други места инвеститорите най-накрая ще могат да се запознаят със забавеното оповестяване на германската инфлация за януари, а Банката на Канада ще публикува протоколи за първи път. 

По-долу е нашият обзор на предстоящите събития в световната икономика.

САЩ и Канада
В календара на САЩ не е предвидено много, макар че все още има какво да обработят инвеститорите след седмица, в която председателят на Фед Джером Пауъл не се противопостави на пазарното рали, а след това месечният доклад за заплатите изглежда показа огромно увеличение на наемането на служители.

Сред очакваните числа молбите за помощи при безработица в четвъртък може отново да покажат затегнат пазар на труда, а докладът на Мичиганския университет в петък ще актуализира инфлационните очаквания. Около половин дузина централни банкери трябва да говорят, включително президентът на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс, президентът на Фед на Атланта Рафаел Бостик, президентът на Фед на Минеаполис Нийл Кашкари и самият Пауъл. 

Central Bankers
Тиф Маклем, Централна банка на Канада. Снимка: Bloomberg LP

В Канада гуверньорът Тиф Маклем ще произнесе първата си реч, откакто повиши разходите по заемите за осми пореден - и потенциално последен - път. Изказванията му във вторник вероятно ще се съсредоточат върху това как Банката на Канада ще интерпретира последващите ефекти от повишенията с 425 базисни пункта от март насам.

На следващия ден базираната в Отава централна банка ще предложи на обществеността поглед върху дискусиите си преди решението от 25 януари, с което длъжностните лица сигнализираха за намерението си да се оттеглят след повишаване на основния лихвен процент до 4,5% - най-високото ниво от 15 години насам. 

Банката на Канада, която за разлика от Федералния резерв никога не е публикувала протоколи, обяви през септември, че ще приеме препоръката на Международния валутен фонд и ще започне да публикува резюмета от обсъжданията си.

В петък канадските политици ще получат първия от трите основни показателя преди решението си за лихвените проценти през март. Икономистите очакват януарското проучване на работната сила да покаже, че пазарът на труда започва да се разхлабва, тъй като производството се забавя към потенциален застой.

Азия
Освен решенията за лихвените проценти в Австралия и Индия, основният фокус в региона ще бъде върху Китай. Фабричните цени там, които трябва да бъдат обявени в петък, може да покажат четвърти месец на годишен спад, следвайки спада на разходите за суровини. 

Данните за индекса на потребителските цени през същия ден вероятно ще ускорят растежа си през януари поради по-бързото нарастване на цените на храните и други категории. 

Central Bankers
Шок в Китай. Прогнози за световния индекс на потребителските цени при различни сценарии за растежа на БВП на Китай през 2023 г.

Тези данни могат да привлекат особено внимание от страна на световните политици, които се опасяват, че повторното излизане на Китай от блокирането на Covid може да подхрани нов скок на инфлацията по света.

На други места, в Япония - където централната банка не е убедена, че растежът на цените е достатъчно висок - данните за паричните доходи от труд ще посочат силата на заплатите. 

Европа, Близкия изток, Африка
След голямото решение на ЕЦБ за повишаване на лихвените проценти коментарите на нейните служители ще бъдат внимателно следени. Сред планираните говорители са вицепрезидентът Луис де Гиндос, членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел, както и управителите на централните банки на Австрия, Италия и Испания. 

Тримесечните прогнози на Европейската комисия също могат да бъдат акцент. След като по-рано прогнозираха рецесия в еврозоната, длъжностните лица може да повишат прогнозите си след по-силните от очакваното резултати през четвъртото тримесечие. 

Седмицата е по-спокойна за данни от еврорегиона, като основният фокус е върху Германия. По-специално, в четвъртък трябва да бъде публикуван броят на инфлационните показатели - забавен от миналата седмица и недостъпен за статистиците от еврозоната - като икономистите прогнозират повторно ускоряване. 

Central Bankers
Инфлацията в еврозоната се забавя до 8-месечно дъно. Изменение на потребителските цени (на годишна база)

Преди това германските фабрични поръчки в понеделник и индустриалното производство на следващия ден също ще бъдат в центъра на вниманието на инвеститорите. 

Ключовите данни за Обединеното кралство тази седмица ще бъдат в петък - брутният вътрешен продукт за декември, който ще даде индикация дали икономиката се е поддала на рецесия или не. Bloomberg Economics смята, че тя е избегнала този резултат. 

На други места в Европа Унгария - със спорната претенция да страда от най-високата инфлация в Европейския съюз - вероятно ще отчете по-нататъшно ускоряване на растежа на цените в петък. 

Предстои да се съберат централните банки на Швеция, Исландия, Полша и Румъния. Сръбските власти също ще вземат решение за лихвените проценти. 

В Русия забавянето на инфлацията увеличава натиска върху централната банка да намали лихвените проценти и върху Министерството на финансите да харчи повече, но и двете страни се опасяват, че растежът на цените отново ще се ускори; централната банка заседава в петък.

На юг Банката на Уганда вероятно ще отмине изненадващото ускоряване на инфлацията и ще остави лихвите непроменени на второто заседание в понеделник. Това ще й позволи да прецени дали повишението на цените е временно или по-трайно, тъй като дава възможност на 350 базисни точки от повишението през миналата година да се влеят в икономиката. 

Египетската инфлация, която трябва да бъде отчетена в четвъртък, вероятно ще покаже още едно ускорение, тъй като се проявяват ефектите от последната девалвация на валутата.

Латинска Америка
В понеделник централната банка на Бразилия публикува своето проучване на очакванията, последвано във вторник от протокола от заседанието в сряда, на което политиците запазиха основния лихвен процент на 13,75%.

Нарастващите инфлационни очаквания и ястребовият тон на банката карат анализаторите да очакват отлагане на началото на това, което според тях ще бъде само минимално облекчаване през тази година.

Central Bankers
Мексико и Перу ще продължат рекордни цикли на поскъпване. И двете централни банки започнаха да затягат паричната си политика през 2021 г.

В Мексико централната банка е почти сигурна, че ще повиши основния си лихвен процент от 10,5%, след като нейният рекорден цикъл на повишение осигури само минимална дезинфлация, откакто цените достигнаха своя връх през третото тримесечие.

Перу също ще постави нов рекорд по затягане на лихвения процент. Потребителските цени се задържат над 8% от май насам, а националните вълнения засилват инфлационния натиск.

Протоколът от заседанието на Banco Central de Chile на 26 януари ще подчертае решимостта на политиците да запазят основния лихвен процент на ниво 11,25%, докато не се уверят, че цените наистина са в отстъпление.

Central Bankers
Основната инфлация е над основния показател в Бразилия и Мексико

Инфлацията в Чили може да се е понижила от 12,8% до 12%, докато според анализаторите резултатите в Бразилия и Мексико са в застой, съответно близо до 5,7% и 7,8%.

По-голямо безпокойство може би предизвикват повишените стойности на базисната инфлация в икономиките от региона, които предлагат перспективата за многогодишни усилия за връщане на потребителските цени към целевите им стойности.