BoE даде сигнал, че успокоява темпото на повишение

Вони Куин, Bloomberg

11:00 | 3 февруари 2023
Обновен: 12:53 | 3 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Английската централна банка даде сигнал, че най-ускореният ръст на лихвите е може би към своя край след като увеличи основната лихва с половин пункт. Комисията ръководена от управителя Андрю Бейли гласува със 7 на 2 гласа за повишаване на лихвата до 4% и така тя надскочи нивото от 2008. Бейли заяви, че предстои дълга борба с инфлацията.

"Ние ще реагираме на информацията и доказателствата, които виждаме. Не сме обявили предварително намеренията си, защото сме стигнали до онази точка, в която може да се каже,  че започва обрат. Това е окуражаващо, но предстои дълъг път и има много рискове", каза Андрю Бейли, управител на ВоЕ.

ЕЦБ повиши лихвите с половин пункт  до 2,5% - също най-високата лихва от 2008 насам. От банката заявиха, че е почти сигурно, че ще се предприеме същия ход и следващия месец. Те предупредиха, че най-агресивното парично затягане в историята на еврозоната не е приключил, въпреки признанието, че инфлационната прогноза се подобрява.

"Управителният съвет ще запази курса на значително увеличение на лихвените проценти с равномерен темп и на поддържането им на равнища, които са достатъчно рестриктивни, за да осигурят своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%", каза Кристин Лагард, президент на ЕЦБ.

Financial Times съобщава, че се очаква държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, да се срещне с президента Си Дзинпин в Пекин по време на двудневното му посещение в Китай, което започва в неделя. Говорител на външното министерство заяви, че Китай се надява САЩ да формират правилното схващане за страната и ще потърсят решения вместо конфронтация.