Няма кораби за инсталиране на гигантските вятърни турбини в Азия

Ситуацията само ще се влошава, тъй като лопатките стават все по-дълги и изискват по-големи кораби, които да ги обслужват

19:40 | 2 февруари 2023
Автор: Ан Кох
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Азиатските държави, които разчитат на офшорни вятърни паркове за постигане на целите за чиста енергия, се сблъскват с все по-голям недостиг на кораби за инсталиране на масивните ветрогенератори в морето.

Тъй като страните започват бързо изграждане на вятърни електроцентрали през следващото десетилетие, строителите не могат да произвеждат помощни кораби достатъчно бързо, за да не изостават, твърдят експерти по корабоплаване. Ситуацията само ще се влошава, тъй като лопатките стават все по-дълги и изискват по-големи кораби, които да ги обслужват.

"Специализирани плавателни съдове ще се търсят за проекти в Тайван и Южна Корея", казва Шон Лий, главен изпълнителен директор на корабостроителницата Marco Polo Marine Ltd. "Ще се появяват все повече и повече проекти, а от 2028 г. ще има голяма вълна от тях в Япония."

Сложната задача за инсталиране на вятърна турбина навътре в морското дъно изисква няколко вида кораби, специално проектирани за тази работа: Инсталаторите на турбини разполагат с масивни кранове, които могат да вдигат предмети с тегло колкото най-голямото дърво секвоя. Корабите за обслужване на пускането в експлоатация или CSOV осигуряват регулируеми проходи, които позволяват на техниците да достигнат до лопатките на турбината.

Като изключим Китай, в момента в света работят само около 10 кораба за инсталиране на турбини и няколко десетки CSOV, по данни на корабния брокер Clarksons. До 2030 г. търсенето на кораби за инсталиране на турбини ще надхвърли предлагането с около 15 кораба, докато разликата при CSOV ще се увеличи до над 145 CSOV от 30 в момента, смята тя.

Китай разполага с 84 кораба, на които могат да се монтират вятърни турбини, според търговската група Global Wind Energy Council. Но повечето от тях могат да работят само с малки турбини, като много от тях са били преустроени от кораби за добив на нефт и газ. Малко вероятно е те да отговарят на спецификациите в Европа или другаде в Азия.

Според BloombergNEF глобалният пазар на офшорни вятърни турбини се очаква да нарасне до 27,6 гигавата до 2035 г. от едва 0,1 гигавата, инсталирани в момента. Въпреки че това представлява огромен ръст, секторът трябва да разреши веригата за доставки и други проблеми, заяви BNEF.

"Ако новите инвестиции в  плавателни съдове се забавят, това може да повлияе на сроковете за развитие на вятърните паркове в световен мащаб", каза Луиза Аморим, анализатор в BNEF. "Настоящото предлагане на плавателни съдове в световен мащаб е недостатъчно, за да отговори на търсенето на плавателни съдове за инсталиране както на офшорни вятърни турбини, така и на дънни фундаменти."

Недостигът на кораби е от съществено значение за Азия, тъй като GWEC прогнозира, че континентът ще изпревари Европа като регион с най-много нови офшорни вятърни инсталации до 2026 г. Липсата на плавателни съдове може да попречи на усилията на държавите да се откажат от изкопаемите горива.

"Потенциалната криза вероятно ще настъпи в към 2025 г., тъй като все повече държави започват да изграждат своите вятърни паркове, за да постигнат националните си цели за 2030 г.", казва Бахзад Аюб, старши анализатор в консултантската компания Westwood Global Energy Group.

Много от съществуващите кораби са разположени в Европа, казва Лий от Marco Polo. За да се запълни недостигът в Азия, влекачи и помощни кораби, които са обслужвали петролни платформи в Югоизточна Азия, са били пренасочени към вятърни паркове, каза той.

Но използването на кораби за добив на нефт и газ не може да бъде дългосрочно решение, а сегашният флот от плавателни съдове за инсталиране скоро може да стане остарял, тъй като размерите на турбините нарастват почти колкото Айфеловата кула.

Най-големият плаващ проект за вятърна енергия в света, в Норвегия, използва турбини с диаметър на ротора над 160 метра. Според GWEC с напредването на технологиите в бъдещите вятърни паркове дължината на турбините може да нарасне до 275 метра до 2030 г.

По-големите турбини означават, че трябва да се увеличат необходимите височини на повдигане и капацитетът на крановете на корабите, които монтират лопатките, казва Аюб от Westwood.

Корабоплавателните компании се надпреварват да запълнят празнината. Marco Polo строи CSOV до следващата година, който ще бъде нает от Vestas Wind Systems A/S в Тайван. Cadeler A/S е поръчала четири кораба за инсталиране на турбини за 2024-2026 г. от Cosco Heavy Industries, а Maersk Supply Service е поръчала един от Sembcorp Marine Ltd. за доставка в САЩ през 2025 г.

"Има много работа за вършене", казва Лий. "Това е нова индустрия и всички говорят за възобновяеми енергийни източници."