Етиопия включва турбините на гигантска водноелектрическа централа на Нил

Около две трети от населението на африканската държава, наброяващо около 110 млн. души, няма връзка с електропреносната мрежа

15:45 | 20 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Етиопия започна днес да произвежда електроенергия във водноелектрическа централа на стойност няколко милиарда долара на река Нил, за която съседите Судан и Египет се опасяват, че ще доведе до недостиг на вода надолу по течението, съобщи Reuters.

След като натисна устройството, за да включи турбините в първата фаза на проекта, министър-председателят Абий Ахмед се опита да увери съседните държави, че страната му не желае да накърни техните интереси.

"Основният интерес на Етиопия е да донесе светлина на 60% от населението, което страда в тъмнина, да спаси труда на нашите майки, които носят дърва на гърба си, за да си набавят енергия", каза премиерът. 

Правителството му твърди, че проектът е от ключово значение за икономическото му развитие, но Египет и Судан зависят от водите на Нил и се притесняват, че той ще ги засегне.

Според Световната банка Етиопия, втората по население страна на континента, е на второ място по недостиг на електроенергия в Африка, като около две трети от населението, наброяващо около 110 млн. души, няма връзка с електропреносната мрежа.

Проектът ще струва 5 млрд. долара, когато бъде завършен, и ще се превърне в най-голямата водноелектрическа централа в Африка, като ще произвежда 5150 MW електроенергия, част от която ще бъде изнасяна за съседните държави, твърди правителството.

Досега правителството е инвестирало в проекта повече от 100 млрд. етиопски бири (1,98 млрд. долара).Той се намира на място, наречено Губа, в западния регион Бенишангул-Гумуз.