Среща между Египет и Етиопия заради водите на Нил

Строежа на етиопския мега-язовир Велико възразждане е дългогодишна ябълка на раздора между двете страни

08:15 | 3 август 2019
Строящата се стена на GERD. Снимка:Zacharias Abubeker/Bloomberg
Строящата се стена на GERD. Снимка:Zacharias Abubeker/Bloomberg

Египет и Етиопия са провели днес среща, на която са водени разговори за мега-проекта, който Адис Абеба строи от години – язовирът Велико eтиопско възраждане (GERD), предава Egypt Today.

Язовирът се намира на река Сини Нил, която извира в Етиопия и захранва 80% от водите на Нил, които се ползват и от Судан и Египет. Въпросът с водата на Нил е спорен от десетилетия, като Кайро настоява да получава лъвския пай и никакви язовири да не спират отока и към Делтата, където реката се влива в Средиземно море на 6000 километра от изворите си. Египтяните изтъкват, че имат това право в резултат на споразумение (подписано още от англичаните през 19 век), както и че близо 90% от почти 100 милиона жители населяват по-малко от 10% от територията на страната. Тези десет процента реално са площ, по-малка от България и де факто гъстотата там надхвърля 1200 души на квадратен километър. Това е точно Делтата, напоявана от Нил и затова Кайро изтъква това като ключов фактор за сигурността си.

Етиопия от своя страна също преживя огромен бум в популацията на населението си и то към днешна дата надхвърля 110 милиона, с 30 повече отколкото преди 10 години. Адис Абеба разчита на язовира за напояване, но основно като източник на електричество, което е хроничен проблем за всички африкански държави. Напрежението между Египет и Етиопия, които са и регионални сили в Африка, периодично се покачва и бившият египетски президент Хосни Мубарак дори заплашваше да изпрати самолети, които да бомабардират язовира. Двете страни са разделени от Судан и разстоянието между тях е над 1000 километра, което обаче не е пречка за войнствената реторика. Етиопия обвиняваше Египет, че въоръжава Еритрея, бивша нейна провинция, която обяви независимост през 1993 г. след години на кървав конфликт. Двете страни сключиха мирен договор през миналата година.

Днешната среща е била между представители на египетското Министерство на водните ресурси и напояването и етиопския министър на водите, напояването и електричеството и на нея са се обсъждали намалелите с пет милиарда кубични метра водни ресурси, които Египет е получил през тази година. Срещата е подготовка за друга многостранна среща, в която ще участва и Судан – друга страна с многомилионно население по поречието на Нил.

Строителството на GERD започна през 2011 г., а от 2014-та се водят редовни преговори между Египет, Судан и Етиопия. Основният проблем е технически – времето от което Етиопия се нуждае, за да напълни огромния язовир с вода. Според Адис Абеба това ще отнеме 5-6 години, докато Кайро държи на по-дълъг срок, който да не наруши драстично отока на реката.