Инвеститори, заложили на биткойн за пенсионните си сметки, си плащат цената

Тръст предлага възможност на инвеститорите да получат достъп до биткойн, но липсата на програма за обратно изкупуване се оказва проблем

19:30 | 1 февруари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

В продължение на много години индивидуалните инвеститори използват тръста Grayscale Bitcoin като начин да залагат на биткойни в своите пенсионни сметки. Сега те плащат цената, пише The Wall Street Journal.

Тръстът за 14,6 милиарда долара е една от малкото възможности за индивидуалните инвеститори да получат достъп до биткойн, без да се налага да купуват криптовалутата директно.

Но GBTC няма програма за обратно изкупуване като борсово търгуван фонд (ETF). Инвеститорите на GBTC могат да продадат акциите си на открития пазар, но не могат да изкупят акциите си за биткойни. Това води до търгуване на акциите на фонда с премия или отстъпка от основната стойност на биткойните, които даден инвеститор притежава.

Когато Джордж Бодайн, 66-годишен пенсиониран капитан на авиокомпания в Ковингтън, Кентъки, купува акции на GBTC на петцифрена стойност за своята пенсионна сметка през 2020 г., фондът се търгува с 10% премия. По това време цената на биткойн се покачва, заедно с други рискови класове активи. Премията се обръща обаче към отстъпка през февруари 2021 г., отчасти в отговор на стартирането на първия борсово търгуван фонд, обвързан с биткойн в Канада.

В петък GBTC се търгува с 41% отстъпка спрямо цената на биткойн от около 23 000 долара.

Ако Бодайн продаде акциите си в този момент, той ще вземе половината от парите, които е похарчил за купуването им, обяснява той. Въпреки че Бодайн остава във фонда с надеждата, че стойността му ще се повиши, той продължава плаща годишна такса от 2%.

„Проблемът с GBTC е, че сега е превърнат в „хотел Калифорния“, посочва Бодайн. „Можете да напуснете по всяко време, но никога не можете да си тръгнете. Можете да продадете, но не можете да изкупите обратно тези акции“, добавя той.

Главният изпълнителен директор на Digital Currency Group Бари Силбърт стартира GBTC през 2013 г. като ETF, което означава, че акциите на фонда могат да бъдат създавани и обратно изкупувани едновременно, за да бъдат в крак с пазарното търсене. GBTC спира програмата си за обратно изкупуване през 2014 г., след като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) счита, че нарушава финансовите разпоредби. Тръстът получава заповед за прекратяване и отказ, свързана с програмата за обратно изкупуване от SEC през 2016 г.

Майкъл Зоненшайн, главен изпълнителен директор на Grayscale Investments, посочва, че фирмата винаги е „предвиждала, че GBTC ще се развие в ETF, вярвайки, че продължаващото съзряване на регулаторната среда на САЩ за биткойн ще доведе до крипто базирани ETF.“

В ETF т.нар. упълномощени участници  могат да създават и изкупуват акции на GBTC, за да гарантират, че те отразяват основната стойност на биткойните, които фондът притежава.

SEC досега отхвърля молбите на Grayscale и други биткойн ETF-и на основание, че такива продукти са уязвими за измами и манипулиране на пазара. Регулаторът разреши на пазара да излизат само ETF, проследяващи биткойн фючърси. През юни Grayscale съди SEC. Апелативният съд на окръг Колумбия трябва да изслуша устни аргументи по делото на Grayscale на 7 март.

28-годишният Даниел Санджион Ким, основател на компания за софтуер в Сан Франциско, купува акции за петцифрена сума в GBTC през 2020 г. Той продава всички след колапса а криптоборсата FTX през ноември, губейки повече от 10 хиляди долара – по негови думи.

Ким смята, че финансовите проблеми, назряващи в дъщерната компания на Grayscale – криптокредиторът Genesis Global Capital, са причини за безпокойство.

Genesis подаде молба за банкрут този месец, след като постави на пауза тегленията на 16 ноември. Този ход замрази около 900 милиона долара средства на дребно, отпуснати на Genesis от програмата на Gemini за криптообмен. В същия ден, в който Genesis спря тегленията, Gemini продава над 30 милиона акции на GBTC на частен купувач с отстъпка, показват документите за фалит на Genesis.

„Потребителското споразумение на FTX буквално казва, че те няма да докоснат вашите средства. Ако вече виждате тези неща, как можете да се чувствате сигурни за каквото и да било“, посочва Ким.

Зоненшайн от Grayscale твърди, че Genesis е дъщерна фирма на Grayscale, а не контрагент или доставчик на услуги за GBTC. Genesis „не оказва влияние върху операциите на нашите продукти“, добавя той.

Ким посочва, че е готов да изкупи обратно някои акции на GBTC, след като Coinbase Custody, която съхранява биткойн притежанията на GBTC, гарантира за сигурността на цифровите активи на Grayscale, съхранявани там.

Той обаче вече не може да направи покупката в своя акаунт във Vanguard. През април 2022 г. Vanguard промени политиката си, за да забрани покупките на повечето извънборсови ценни книжа като GBTC.

„Все още държа много биткойни, но просто ги купувам директно“, заяви Ким.