Samsung се изправя срещу спада при чиповете с агресивни капиталови разходи

Натрупаните запаси от карти памет налагат двуцифрени спадове в цените, изтриват печалби и по-малките производители намалят производството и разходите си

20:00 | 31 януари 2023
Автор: Сохи Ким
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Samsung Electronics Co. взе изненадващо агресивно решение да запази капиталовите си разходи на същото ниво като миналата година, противопоставяйки се на очакванията, че ще се присъедини към съперниците си и ще се оттегли, за да облекчи натиска върху вече разклатената полупроводникова индустрия. 

Производителите на чипове се борят с историческия спад в цените на картите за памет, като потребителите намаляват покупките на джаджи месеци след като започнаха да увеличават производството, предизвикано от пандемията. Натрупаните запаси налагат двуцифрени спадове на цените, които изтриват печалбата и принуждават по-малките конкуренти на Samsung да намалят производството и разходите си.

Samsung предупреди, че очаква възстановяването на производството на чипове да започне едва през втората половина на годината, докато търсенето на смартфони вероятно ще се свие през 2023 г. Но въпреки натиска върху най-големия производител на чипове с памет в света да забави разходите за нови мощности, компанията заяви, че ще продължи да прави разходи за чипове, които през миналата година възлизат на 47,9 трилиона вона (39 млрд. долара). В резултат на това натискът върху цените на чиповете ще бъде по-голям, отколкото ако корейският гигант беше спрял разходите за нови машини и производствени мощности.

"Пазарите изпревариха себе си и очакваха намаление", каза Ан Хьонгджин, главен изпълнителен директор на Billionfold Asset Management, като добави, че ходът на Samsung да се придържа към темпото на разходите си ще засегне други по-малки конкуренти в производството на чипове.

Акциите на Samsung, която доставя дисплеи и полупроводници, използвани в iPhone на Apple Inc., поевтиняха с 3,6 % във вторник, което е най-големият им спад за последните три месеца. Южнокорейският конкурент SK Hynix Inc. приключи с понижение от 2,4%.

Samsung 01
Пазарният дял надделява над печалбата. Печалбата на Samsung спада по-бързо от приходите, тъй като компанията се фокусира върху пазарния дял

Планът на Samsung да продължи да харчи в условията на спад вероятно ще увеличи преднината на компанията пред по-малките конкуренти, които намаляват разходите си, но за сметка на рентабилността. 

По-малките съперници на Samsung почти навсякъде са намалили разходите си. Американският производител на карти за памет Micron Technology Inc. заяви, че ще намали разходите за нови заводи и оборудване, както и ще намали производството. Hynix също намали инвестициите и производството си, а японската Kioxia Holdings Corp. заяви, че намалява продукцията си с 30 %. Kioxia, която произвежда NAND, води преговори за сливане с американския си производствен партньор Western Digital Corp., съобщи Bloomberg News.

Спадът на цените на чиповете вече се отразява на приходите на Samsung. Печалбата на ключовия сегмент на чиповете се понижи с 97% до 270 млрд. вона през трите месеца, приключващи през декември, тъй като клиентите продължиха да преработват натрупаните запаси. Оперативната печалба спадна с 69% до 4,3 трилиона вона, което е най-големият спад от повече от десетилетие в съответствие с предварителните резултати на компанията от началото на този месец.

Нетната печалба нарасна повече от два пъти до 23,5 трилиона вона благодарение на еднократен елемент от промяна в местния данъчен закон, който няма да означава възстановяване на средства.

Samsung 02
Цените на чиповете с памет са изправени пред исторически спадове. Средните продажни цени падат рязко, тъй като се натрупват запаси

Samsung заяви, че джаджите с повече памет ще доведат до възстановяване през втората половина на годината, но предупреди, че през текущото тримесечие приходите вероятно ще намалеят, а степента на използване на фабриките в бизнеса с договорно производство на чипове ще спадне.

Макар да отбеляза, че бизнес средата "се е влошила значително през четвъртото тримесечие", Jaejune Kim, изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за подразделението за памет на компанията, заяви, че позицията на компанията относно разходите за чипове остава непроменена. 

"Нашият подход към капиталовите разходи през тази година е да продължим да правим инфраструктурни инвестиции, които са необходими, за да отговорим на търсенето в средносрочен и дългосрочен план", каза той по време на разговора за приходите. "Ето защо тазгодишният план за капиталови разходи се очаква да бъде подобен на този от предходната година."

Ким все пак каза, че оптимизирането на линиите на компанията и корекциите в разположението на оборудването "неизбежно" ще се отразят на предлагането, което е сигнал, че темпът на производство на памет ще се забави през следващите месеци.

Услугите за чатботове с изкуствен интелект - като ChatGPT на OpenAI Inc. - вероятно ще предизвикат ново търсене на чипове за памет, както и на високопроизводителни процесори, от които се нуждае генеративният изкуствен интелект, заявиха ръководителите.

Възстановяването на търсенето от страна на клиентите ще бъде от ключово значение, каза Джеф Ким, ръководител на изследователския център на KB Securities.

"В този момент най-важният фактор за настроенията при паметта е кога клиентите ще приключат с инвентаризацията", каза той.