Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Samsung инвестира 15 млрд. долара в нов развоен център за чипове в Южна Корея

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 19.08.2022

12:10 | 19 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обяви, че е направил първа копка на новия си комплекс за проучвания и развитие на чипове в Южна Корея, в който планира да инвестира около 20 трлн. вона (15 млрд. долара) до 2028 г. в името на лидерството си в технологията за полупроводници. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Най-големият производител на чипове и вторият по големина поддоставчик на чипове в света заяви, че новото звено, което ще бъде разположено южно от Сеул, ще бъде водещо в напредналите проучвания за следващото поколение устройства и процеси, свързани с паметта и системните чипове.

Snap се отказва от бъдещото развитие на своята летяща селфи камера Pixy по-малко от четири месеца след като пусна продукта публично. Така тя се превърна в поредната технологична компания, която коригира продуктовите си планове по време на икономическите предизвикателства.

Pixy е малък дрон, който излита от ръката на човек и може да кацне обратно на нея. Той беше представен в края на април по време на годишната среща на партньорите на Snap, като началната му цена беше 230 долара. Snap ще продължи да продава Pixy в сегашния ѝ вид и тя все още е налична за онлайн покупки.

Компанията, която стои зад социалната мрежа Snapchat, беше силно засегната от промените на пазара на дигитална реклама, като през юли записа най-слабия си тримесечен растеж. Цената на акциите на гиганта спадна с близо 40% след обявяването на резултатите.

Отдръпването от Pixy повтаря действията на други технологични компании, които вече започнаха да пренасочват ресурси в последните седмици. Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, постави приоритет върху усилията около икономиката на създателите на съдържание и загърби Facebook News Tab, както и платформата за нюзлетъри Bulletin. Като цяло компанията отправя поглед към метавселената и усилията за справяне с конкуренцията от приложението за кратки видеа TikTok.

Наскоро Microsoft съкрати служители в групата си Modern Life Experiences, която помага за разработване на софтуерни продукти за потребители.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.