Samsung инвестира 5 млрд. за намаляване на въглеродните емисии от обхват 1 и 2

Компанията изпреварва усилията на правителството в страна, където 65% от енергията се произвежда от изкопаеми горива

17:25 | 15 септември 2022
Автор: Хийсу Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Корейският гигант Samsung Electronics Co. ще инвестира 7 трлн. вона (5 млрд. долара) в зелени инициативи и ще призове корейското правителство да овладее високата цена на чистата енергия, докато се опитва да обърне тенденцията за ръст на емисиите и да ограничи нетния им обем до нула до средата на века, пише Хийсу Лий за Bloomberg.

Най-големият производител на чипове в света, който значително е увеличил въглеродния си отпечатък в последните години поради разширяването на енергоемки производствени линии, планира да премахне въглеродните емисии от Обхват 1 и 2. Samsung все още не е разработила планове да ограничи и замърсяването от Обхват 3, за разлика от някои свои конкуренти, въпреки че смята да го направи в бъдеще.

Най-голямата компания в Южна Корея се стреми и да преобразува заводите си в чужбина изцяло за работа с електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 5 години. Тя обаче твърди, че все още не може да преследва такава цел за повечето си вътрешни заводи с енергоемко производство, защото по-голяма част от енергията в страната се добива от въглеводороди.

Разширяването на

Samsung отдавна е критикувана от инвеститори и активисти за по-бавния си подход към действията в областта на климата в сравнение с компании от бранша като Apple Inc., която през октомври заяви, че е намалила емисиите с 40% през последните пет години и настоява нейните доставчици да използват само възобновяема енергия.

"Справянето с рисковете, свързани с климата, е особено предизвикателство с оглед на нашето сложно бизнес портфолио", каза в интервю Ким Суджин, ръководител на групата за ESG стратегии в Samsung Electronics. Статутът на фирмата като производител на широка гама електроника и обширните ѝ вериги за доставки означават, че "екологичният натиск върху плещите ни е изключително силен", каза тя.

Новата стратегия, обявена в четвъртък, включва разходи за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, мерки за намаляване на потреблението на вода и отделянето на газове при производството на полупроводници, работа за повишаване на енергийната ефективност на продуктите ѝ и подобрения в събирането на електронни отпадъци за рециклиране.

"Въпреки че намаляването на директните емисии е приоритет, Samsung ще обмисли и използването на компенсации на доброволните пазари на въглеродни емисии", каза Ким.

Като най-голям потребител на електроенергия в Южна Корея, основното предизвикателство пред Samsung остава електропреносната мрежа на страната. През 2021 г. изкопаемите горива са представлявали повече от 65% от производството на електроенергия и се проучват планове за намаляване на предложенията за повече възобновяеми енергийни източници, тъй като правителството на президента Юн Сук Йол изтъква потенциалното дългосрочно изграждане на ядрена енергия.

Операциите на Samsung са консумирали 32 322 гигаватчаса енергия през 2021 г., включително 25 767 GWh електрическа енергия, съобщи компанията в последния си доклад за устойчивост. Това е сравнимо с производството на вятърна, слънчева и водна енергия в цяла Южна Корея от 31 323 GWh през същата година, според данни, събрани от BloombergNEF. Емисиите на компанията са се увеличили през последните години като пряк резултат от инсталирането на нови линии за производство на полупроводници, се посочва в доклада. 

Конкуренцията за електроенергия от възобновяеми източници вероятно също ще се увеличи, тъй като всички ключови южнокорейски конгломерати вече са поели ангажимент да управляват дейността си само с чиста енергия. По данни на BNEF въглищата и газът в страната остават по-евтини от новото производство на слънчева или вятърна енергия.

Южна Корея

Samsung ще се обърне към администрацията на Юн за повече помощ. "Планираме да изразим загрижеността на цялата индустрия относно по-високите разходи за възобновяема енергия и да поискаме политическа подкрепа от правителството за разработването на различни иновации, свързани с климата", каза Ким.

В рамките на новата си стратегия за климата компанията ще се присъедини и към RE100 - глобална инициатива, в която участниците се ангажират в крайна сметка да използват 100% възобновяема енергия.

"Подписването на подобни декларации от страна на Samsung може да е стъпка в правилната посока, но неясната цел за 2050 г. оставя акционерите с повече въпроси, отколкото отговори", каза Киран Азиз, ръководител на отдела за отговорни инвестиции в KLP, най-големия пенсионен фонд в Норвегия, който притежава акции на Samsung и управлява активи за около 80 млрд. долара. "Емисиите от Обхват 3 са от решаващо значение и липсата им в целта сочи друга очевидна слабост в това съобщение." Акциите на Samsung поевтиняха с 1,1% по време на търговията в четвъртък.

Местните заводи за потребителска електроника ще преминат към 100% възобновяеми източници на енергия до 2027 г., заяви Samsung в своето изявление. Според Ким компанията има за цел да управлява операциите си в областта на полупроводниците изцяло с чисти източници до 2050 г.
"Корейското правителство не прави много, за да подкрепи компаниите, което излага цялата икономика на риск от загуба на индустриална конкурентоспособност", каза Хонг Джонг Хо, професор във Висшето училище по екология към Сеулския национален университет. "С огромното влияние на Samsung, тя би трябвало да е тази, която да играе ролята на застъпник и да настоява правителството да прави промени в политиката".