Политическите противници на Ердоган обединяват усилията си преди изборите

Социологически проучвания показват, че по-малко от половината от избирателите в Турция ще гласуват за Ердоган

08:15 | 27 януари 2023
Автор: Селчан Хачаоглу, Фират Козок
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-мащабното досега обединение на опозиционни лидери в Турция се стреми да изглади съществуващите различия и да посочи кандидат, който да се изправи срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, който иска да удължи своето двадесетгодишно управление на изборите през май. 

Според последните социологически проучвания по-малко от половината от избирателите в страната се очаква да гласуват в полза на Партията  на справедливостта и развитието (АК) на Ердоган и неговия националистически съюзник, но тези, които са против статуквото, са разделени главно между блок от шест опозиционни групи и прокюрдска партия. Според запознати, преодоляването на различията ще бъде от ключово значение за ефективното предизвикателство и блокът ще се срещне в четвъртък, за да координира стратегията си.

Противниците на Ердоган, най-дългогодишният управник на съвременна Турция, се стремят да спрат това, което смятат, че води до авторитарно еднолично управление. Президентът превърна някогашния церемониален пост в център на изпълнителната власт, но подготовката за вота беше доминирана от най-тежката криза с разходите за живот от две десетилетия насам. Тя засегна чувствително най-бедните, които обикновено са най-твърдите поддръжници на Ердоган.  

Президентът посочи, че ще ускори изборите с повече от един месец до 14 май, което увеличава спешността за опонентите да се споразумеят за единна стратегия и да посочат кандидат за президент.

"Опозицията може и да е по-единна от всички избори през последните 20 години, но неуспехът ѝ досега да посочи кандидат, който да се изправи срещу Ердоган на президентските избори, сякаш ѝ се отразява зле, създавайки впечатление за нерешителност и слабост", казва в бележка Тим Аш, стратег за развиващите се пазари в BlueBay Asset Management. "Все още много може да зависи от опозицията и нейната способност да убеди избирателите, че тя е надеждна сила и потенциално може да ѝ се гласува доверие в управлението." 

Макар че опозиционният блок обеща да управлява страната чрез консенсус в случай на изборна победа, Ердоган отхвърли идеята като връщане към политическа и икономическа нестабилност. Вместо това президентът води кампания за необходимостта от приемственост в неспокойни времена. 

Лидерите на опозицията са постигнали общо съгласие за споделяне на властта и ще обсъдят номинирането на кандидат за президент в началото на февруари, твърдят запознати. Лидерът на най-голямата партия в алианса Кемал Киличдароглу е издигнал своята кандидатура. Друга стратегия може да бъде издигането на няколко кандидати, за да се увеличат шансовете Ердоган да загуби мнозинството си, което да доведе до втори тур, който може да бъде по-лесен за спечелване, добавиха те. 

Една от големите прокюрдски партии, която не е включена в опозиционния алианс, реши да издигне свой кандидат на първия тур и може да се превърне в лидер на втория тур две седмици по-късно.

В случай на победа опозиционният алианс е постигнал предварително споразумение за споделяне на отговорностите на изпълнителното президентство, създадено от Ердоган, твърдят хората. Някои партийни лидери биха могли да служат като заместник-председатели, а други - като членове на президентския консултативен съвет, казаха те. Всяка партия би могла да получи поне един пост в кабинета, а останалите министерски кресла ще бъдат разпределени въз основа на дела им в националния вот, казаха запознатите. 

Междувременно алиансът работи за осигуряване на парламентарно представителство на четирима по-малки партньори, казаха хората. Ако успее, опозицията потенциално би могла да откаже парламентарно мнозинство на партията АК и нейния националистически съюзник Партия на националното действие (MHP).