В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кметът на Истанбул е най-сериозният опонент на Ердоган на президентските избори

Зоя Димитрова, международен анализатор и журналист, във "В развитие", 24.01.2023

17:00 | 24 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Кметът на Истанбул, Екрем Имамоглу, който имаше най-висок политически рейтинг, би бил най-сериозният противник на Ердоган на предстоящите избори за президент в Турция. Напоследък се споменава и кметът на Анкара, но човекът, на който опозицията най-много може да разчита, за да се изправи срещу Ердоган, това е Имамоглу. Това каза Зоя Димитрова, международен анализатор и журналист, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Петко Трухчев.

Президентът на Турция посочи 14 май, като подходяща дата за изборите и получи косвено подкрепата и на другите политически лидери - на своя съюзник в републиканския съюз, както и дори на опозиционните партии, каза гостенката. "Това е първата възможна дата, ако сега започне процедурата по разпускане на парламента и обявяване на изборите. Вече се съобщават и точни дати. На 10 март да бъде издаден указ от президента, ако преди това парламентът не се саморазпусне и не бъде обявена дата за изобри. Но за да се постигне това решение, са нужни две трети мнозинство, които управляващият Републикански съюз не притежава. По вероятно е изборите да бъдат свикани чрез указ на 10 март". 

Опозицията е насрочила и голям митинг на 11 март, когато тя ще обяви и своя кандидат за президент, посочи Димитрова. По думите ѝ останалите кандидати за президент не са ясни. В Турция има една опозиционна коалиция. Нарича се "Масата на шестимата" и в нея участват шест опозиционни партии, от които двете най-големи, които заслужават внимание, това са Народно-републиканската партия (Кемалистката партия в Турция) и "Добрата партия", която се отцепи от националистическата партия "Партия на националното движение". Лидерите на тези две партии се сочат за потенциални кандидати за президент, като се очаква да се издигне обща кандидатура на опозицията.

"Може би най-големи шансове би имал, ако това стане, кметът на Истанбул, Екрем Имамоглу. Присъдата му за политическа дейност в момента се обжалва и докато Апелативният съд не се произнесе, той има право да се кандидатира. Тук възниква един казус, ако след това съдът подкрепи присъдата, а той бъде избран за президент, какво ще се случи. Ще бъде прецедент". 

Кметът на Анкара, Мансур Яваш, също е много интересна личност. Постигна много успехи и са много доволни от него. Той обаче стана кмет като представител на Народно-републиканската партия, но дълги години е бил в националистическата. Тоест, той би имал подкрепа от представителите и на двете партии. 

Около тези четири имена най-много се говори, като изборът би бил сложен, защото кметът на Истанбул и лидерът на Народно-републиканската партия са от една партия. Там трябва първо в партията да се постигне единство чия кандидатура да се подкрепи. След това шестте партии трябва да се споразумеят. Това, очевидно, е един бавен процес, който трябва да намери разрешение до 10 март. Ако не намери, тогава ще се излезе с отделни кандидатури. 

Ако кметът на Истанбул в крайна сметка бъде осъден, Ердоган ще разчисти пътя си към по-лесна, но не и към пълна победа, заяви събеседничката. Тя каза, че в Турция има доста голямо недоволство от управлението на Ердоган, въпреки серията от мерки, които той е взел през последните два месеца за подобряване на икономическото положение на турците. Инфлацията в Турция достигна своя връх. През октомври бе отбелязан връх от 25 години насам. През ноември и декември тя започна леко да спада, но жизненото равнище в страната спадна. 

Вероятно ще се стигне до втори тур, като дори и от втория тур резултатът може да е неясен, каза още Димитрова. Ердоган вече е повишил рейтигна си от 39 на 48% и в оставащите месеци той вероятно ще направи още стъпки, които биха му донесли подкрепа.

Малко вероятно е след този мандат Ердоган да се оттегли, ако той е в състояние да управлява и провежда своите идеи. Той направи много добри неща. Сега има спад на икономиката, но от друга страна има ръст на чуждестранните инвестиции, като руските инвестиции са най-много, но следват ирански, германски, които не трябва да се подценяват. Има едно оживление в турската икономика, категорична бе Зоя Димитрова. 

Ще склони ли Турция да даде гласа си за членство на Швеция и Финландия в НАТО предвид последните събития, ескалиращи напрежението по оста Анкара - Стокхолм? Как се развиват и накъде вървят отношенията между Русия и Турция? Може ли съюзът между тези две страни да бъде траен за дълго време и каква е ролята на енергийните ресурси? Какви са изгледите Турция наистина да се превърне в газов хъб? Какво означава Турция да ти предостави достъп до терминалите за газ, съгласно турското законодателство? Как се развиват плановете за енергийна независимост на южната ни съседка? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.