Ердоган тихомълком търси подкрепата на някои влиятелни кюрдски фигури

За 68-годишния турски силов лидер всички пътища водят към изборите през следващата година

10:31 | 20 ноември 2022
Автор: Фират Кьозьок
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Селахатин Демирташ е най-известният кюрдски затворник в Турция, очернен от правителството като терорист. На 12 ноември той се качва на малък самолет, за да посети баща си в болница след сърдечен удар.

Състрадателното освобождаване за един ден едва ли е норма за политическите затворници в страна, която обвинява кюрдските сепаратисти за много терористични атаки, последната от които е бомбата, убила шестима души и ранила десетки в Истанбул на 13 ноември. Но актът на добронамереност имаше подтекст и той не попречи на турските военновъздушни сили да нанесат удари в неделя срещу кюрдски военни бази в Сирия и Ирак като ответна мярка за бомбата.

Тъй като до изборите остават малко повече от шест месеца, администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган тихомълком търси подкрепата на някои влиятелни кюрдски фигури, твърдят хора, запознати с плана, спорде които разговорите са насочени към осигуряване на тяхната подкрепа.

За 68-годишния турски силов лидер всички пътища водят към изборите през следващата година, когато той се опитва да затвърди позициите си в проучванията на общественото мнение. Неговите действия във връзка с руската инвазия в Украйна, парите за домакинствата и бизнеса и инвестициите в консервативните райони на Турция укрепиха властта му, която само преди месеци изглеждаше отслабена.

Кюрдите обаче са от ключово значение и опитът на Ердоган да ухажва високопоставени техни членове подчертава колко напрегнати според него все още могат да бъдат президентските и парламентарните избори, насрочени в момента за юни.

Демократична пратия на народите /ХДП/ е обект на репресии от страна на силите за сигурност на Ердоган от 2015 г. насам, когато спечели безпрецедентните 80 места и лиши управляващата Партия на праведливостта и развитието /ПСР/ от мнозинство. Тя е изправена пред потенциална забрана от страна на висшия съд на страната по обвинения във връзки с Кюрдската работническа партия, или ПКК, която е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз. 

"Тези контакти изглежда са по-скоро тактически ход, отколкото предложение за трайно решение", казва Айхан Билген, който миналата година подаде оставка от ХДП, за да създаде отцепническа партия. "За Ердоган това може да е достатъчно, за да попречи на ХДП да се присъедини към останалите. Ердоган знае, че ХДП няма да върви отново с него по същия път".

Неотдавнашните усилия за някакво политическо сближаване ескалираха, когато министърът на правосъдието Бекир Боздаг посети ХДП в парламента по-рано този месец, за да получи подкрепа за конституционна поправка за забрадките.

През следващата седмица властите отвеждат 49-годишния Демирташ, бивш съпредседател на ХДП, от строго охраняван затвор близо до гръцката граница в предимно кюрдския югоизток на Турция. Беше му разрешена 45-минутна среща с родителите му в болница в Диарбекир, казва Зинар Каравил, приятел на семейството, който се е срещнал със затворения кюрдски политик при завръщането му в затвора същия ден.

"Тези, които го конвоираха, бяха уважителни и спазваха дистанция, както когато го задържаха в нощта на 4 ноември 2016 г.", каза Каравил. "Упражняването на едно право не може да бъде жест. Ако това е било жест, то това показва колко нелепо е да се нарича Демирташ терорист".

Турските власти започнаха репресии срещу ХДП през 2016 г., няколко месеца след повторния вот от 2015 г., на който ПСР си върна законодателното мнозинство на фона на вълна от насилие от страна на кюрдски бойци.

Депутатите от ХДП бяха лишени от имунитет срещу съдебно преследване, а десетки бяха вкарани в затвора по обвинения в сепаратизъм. Правителството отстрани от длъжност почти 100 избрани кметове в югоизточната част на Турция с кюрдско мнозинство, а армията атакува бази на ПКК в Ирак и се насочи към свързаните с нея кюрдски сили, подкрепяни от САЩ, които извоюваха ефективно самоуправление в Североизточна Сирия.

Демирташ е хвърлен в затвора заради предполагаеми връзки с ПКК и насърчаване на кюрдите да протестират срещу неуспеха на Турция да спре атаките на "Ислямска държава" срещу сирийския кюрдски град Кобани през 2014 г. Той отхвърли обвиненията.

ХДП твърди, че не е повлияна от ПКК. Тя обвинява за въоръжения бунт на групировката историята на репресивните политики спрямо кюрдите, които според оценките съставляват близо една пета от населението на Турция. Някои представители на висшия ешелон на ХДП казват, че партията не си прави илюзии, когато става въпрос за мотивите на Ердоган.

Тайип Темел, заместник-председател на партията, обвини ПСР, че си играе на политика с човешкото право да посетиш болен роднина. "ПСР намига на нашия народ", каза той. "Никой от кюрдските поддръжници на ХДП няма да бъде излъган, докато Демирташ остава в затвора".

Докато Демирташ е бил транспортиран със самолет до Диарбекир, съпругата и децата му са пътували до западния град Одрин, за да го видят, и той също се е срещнал с тях на 12 ноември, каза приятелят Каравил.

Ден по-късно в центъра на Истанбул избухна бомба, която подхрани националистическите настроения "точно в момент, когато бяха повдигнати въпроси дали има стъпки за нормализиране на политиката", заяви депутатът от ХДП Гаро Пайлан в парламента на 15 ноември.

В деня на нападението Демирташ осъди атентата чрез съобщение в Twitter, изпратено от неговите адвокати. "Независимо от целта или оправданието, всяко нападение, насочено срещу цивилни граждани, е тероризъм", заяви той. "Осъждам терористичния акт, който открито е насочен срещу цивилни граждани на улица "Истиклял".

Репресиите на Ердоган срещу кюрдите играят добре с националистическите избиратели, от които ПСР се нуждае, за да запази контрола върху консервативните бастиони в цялата страна.

Но дори и с отскока през последните месеци, повечето социологически проучвания сочат, че на Ердоган ще му е трудно да спечели повече от 50% от гласовете на изборите за държавен глава, които да му осигурят победа на първия тур. Той се стреми да разшири подкрепата си, за да увеличи шансовете си на втория тур за удължаване на 20-годишното си управление.

"Правителството наистина трябва да предприеме стъпки за изграждане на доверие, за да създаде обща политическа основа с кюрдите", казва Мехмет Кая, ръководител на търговската камара в Диарбекир. "Но ние все още сме на противоположния край, съпротивата към кюрдите все още преобладава в правителството, както и в националистически настроените членове на опозиционния лагер."