Петрол под 40 долара - има ли паника в индустрията

Клаудио Дескалци от Eni и Ингве Слингстад от Norway Sovereign Wealth Fund

15:39 | 9 декември 2015
Автор: Иван Николов
Рафинерията Statoil в Монгстад, Норвегия. Photographer: Rogan Macdonald/Bloomberg News
Рафинерията Statoil в Монгстад, Норвегия. Photographer: Rogan Macdonald/Bloomberg News

Петролът се оттласна от 6-годишно дъно за пръв път от 4 дни. Тревожи ли се индустрията? Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци и главният изпълнителен директор на Norway Sovereign Wealth Fund Ингве Слингстад говорят с Керълайн Хайд от Bloomberg в предаването "Countdown" на 8 декември 2015.

"Леко" е отговорът на въпроса дали индустрията е в паника от цената на петрола под 40 долара за барел. Говорих със седмия най-голям производител на петрол на света, ENI. Главният изпълнителен директор на италианската компания се тревожи заради спада в цената на Брент под 40 долара вчера. Тревожи се, че суровият WTI е под 40 продължително време, защото това отблъсква инвестициите.

От пазара са изтеглени 250 млрд. долара инвестиции тази година, каза главният изпълнителен директор на ENI. По думите му, трябва да се повиши цената.

"Според мен правилната цена за нас като говорим за 60 долара е цената, на която си покриваме разходите. Това е при 55-60 долара. Мисля, че правилната цена не е само правилната цена за нас.

Това е правилната цена средно за индустрията. И за производителките", каза Клаудио Дескалзи, главен изпълнителен директор на ENI.

Ясно е, че петролният пазар излъчва тревога. Петролът не е там, където трябва да е, за да получи правилните инвестиции.

Правителството на Норвегия се опитва да извади средства от норвежкия суверенен фонд, за да стабилизира икономиката си, която силно зависи от петрола и газа. Говорим за смяната на парадигмата за тази компания. Интересно е, че стават по-рискови. С парите, които все още управляват, над 800 млрд. долара, ще продължат да бягат от облигациите.

"Възвърнахме си всичко, което изгубихме през третото тримесечие. 2015 ще бъде позитивна година", каза Ингве Слингстад, главен изпълнителен директор на Норвежкия суверенен фонд.

В последното - трето тримесечие те отбелязаха най-голямата си загуба от 4г.: 32 млрд. долара. Само за едно тримесечие след това изцяло се възстановиха.

Ясно е, че успяват да променят начина, по който инвестират като се насочват към по-апетитна доходност от развиващите се пазари, колкото и да е интересно. Все още са голям инвеститор в Китай, въпреки забавянето.