Завой на автомобилния пазар на изток - знак за икономическото бъдеще на Русия

Продажбите на автомобили в Русия се увеличават след срива, последвал инвазията

17:37 | 14 декември 2022
Автор: Бенджамин Харви
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарът на автомобили в Русия отново бележи ръст, което е знак за това какво може да очаква икономиката на страната, която се пренастройва под натиска на международните санкции заради войната в Украйна.

Вероятно няма отрасъл в Русия, който да е претърпял по-големи щети от инвазията на президента Владимир Путин в Украйна в края на февруари. Производството на леки автомобили се срина с близо 97% три месеца по-късно, а продажбите на леки коли спаднаха с повече от 80%, когато кризата достигна своя връх през май и юни.

Но историята не приключи с напускането на десетки чуждестранни компании и спада в търсенето след многобройните кръгове на санкции от страна на САЩ и техните съюзници. Днес продажбите на автомобили почти се удвоиха от май насам, тъй като крехкият обрат настъпи благодарение на правителствените разходи и паричните стимули, подпомогнати от рязкото увеличаване на вноса на автомобили от Китай.

Разбивката на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие, която трябва да бъде публикувана в сряда, вероятно ще покаже ръст в сектори като производството и добивната промишленост, което може би дори е насочило икономиката към разширяване в последователно изражение.


Продажбите на автомобили в Русия се увеличават след срива, последвал инвазията. Пазарът пострада след напускането на много чуждестранни компании

Въпреки че предварителната оценка на Федералната статистическа служба сочи, че БВП се е свил с 4% на годишна база през последното тримесечие, Bloomberg Economics смята, че производството всъщност е нараснало с 1% спрямо предходните три месеца, ако се вземат предвид сезонните фактори.

"Автомобилната индустрия като че ли се превърна във водещ индикатор за руската икономика, тъй като реагира най-бързо на променените икономически условия", заяви Олга Беленкая, икономист във Finam. Все пак "няма сигурност, че дъното в икономиката вече е достигнато - може би това ще се случи през следващата година".

Пазарът на автомобили в Русия, който някога съперничеше по продажби на най-големите европейски икономики, оцеля, но се появи свит и трансформиран. Санкциите на страните, които преди войната представляваха около половината от външната търговия на Русия, доведоха до това, че производителите са откъснати от някои технологии и се борят да се справят с прекъсването на веригите за доставки. 

Изолацията е една от силите, които деформират руската икономика по време на войната и я тласкат към това, което централната банка на страната нарича "обратна индустриализация". Въпреки че спадът досега е по-слаб от първоначалните очаквания, Bloomberg Economics прогнозира, че БВП ще се свие с 3% през следващата година, тъй като добивът на петрол и износът са подложени на натиск.

"Дори ако Русия получи известно облекчение през последното тримесечие, тя вероятно ще се върне към свиване през четвъртото тримесечие. Санкциите върху суровия петрол ще засегнат износа на енергия през следващите две тримесечия. След това възстановяването ще бъде бавно", казва Александър Исаков, икономист за Русия, Bloomberg Economics.

Трудностите на автомобилната индустрия разкриват някои от начините, по които Русия се адаптира. 

Според Руската асоциация на автомобилните търговци на пазара, на който някога Toyota Motor Corp. се бореше за господство с руския АвтоВАЗ, само 14 от 60-те марки остават активни. Три от тях са руски, а останалите са китайски.

Китайските автомобили вече съставляват над 30% от пазарните продажби, което е повече от три пъти над дела им в началото на годината, като групата на автомобилните дилъри очаква той да достигне около 40% през 2023 г. Ако вътрешното производство се задържи в застой, продажбите на китайските производители на автомобили в крайна сметка могат да съставляват 70% от общия обем, според асоциацията. 

Заводът в руския ексклав Калининград, който BMW AG управляваше с местния си партньор Avtotor повече от 20 години, вече започна тестово производство на китайски марки, а бившият завод на Nissan Motor Co. в Санкт Петербург скоро може да го последва.


Руският спад се оказва по-малък от първоначалните опасения. Стабилизирането на индустриалното производство е сред факторите, подпомагащи икономиката

AvtoVaz, производителят на автомобилите Lada, които датират от съветската епоха, също се възползва от възможността да погълне пазарен дял. 

След раздялата си с Renault SA през май AvtoVAZ първоначално трябваше да произвежда автомобили без основни функции за безопасност като антиблокиращи спирачни системи поради недостиг на части. Сега вече е осигурила доставки и е започнала да сглобява автомобили с компоненти като въздушни възглавници и очаква да добави ABS през следващата година, заяви шефът на компанията Максим Соколов пред руското издание на списание Forbes.  

Продажбите на АвтоВАЗ през ноември вече са съпоставими с предвоенните му обеми и той наема работници в очакване, че производството през 2023 г. може да надхвърли общия обем от миналата година.

Продажбите на сивия пазар, известни още като паралелен внос, допълнително помагат за запълване на празнотата, според Андрей Олховски, шеф на руската верига дилъри на автомобили Avtodom. Според него за индивидуални поръчки за доставка се предлага широка гама от чуждестранни модели - от Audis до Volvo. 

Тъй като моторните превозни средства по принцип не са обект на санкции, възстановяването на автомобилния пазар досега е било по-лесно за поддържане, дори и да е оставило Русия много по-зависима от китайските продукти. 

Все пак пълното възстановяване на предвоенните нива ще отнеме години. "Това може да се случи не по-рано от 2025 г.", казва Азат Тимерханов от консултантската компания Avtostat.