Изолираната Русия - трудностите в икономиката се прикриват от "скрита безработица"

Автомобилният сектор е пострадал повече от останалите, като производството на леки автомобили е спаднало с 62% през първата половина на годината

19:45 | 25 август 2022
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордната заетост в Русия е сигнал за изненадващо плавно отделяне от Запада. Бързата замяна на McDonald's и Starbucks говорят за обичайния бизнес. И все пак вътре в нейната икономическа машина се натрупва натиск, пише Reuters*.

Шест месеца след началото на конфликта в Украйна стратегиите и борбите на най-големия руски автомобилен производител дават представа за контрастните съдби на една страна, която се опитва да устои на това, което Владимир Путин нарича икономически "блицкриг" от страна на Запада.

Това лято АвтоВАЗ възобнови производството на своята марка Lada, след като през март то беше спряно заради западните санкции, недостига на доставки и загубата на френския партньор Renault. Компанията не е уволнила официално нито един от своите 42 000 работници.

Въпреки това компанията усеща жегата и се свива.

По-голямата част от 3200-те работници в завода в индустриалния град Ижевск - където производството на автомобили не е възобновено - са в отпуск от март, като компанията плаща две трети от заплатите им, въпреки че някои служители са получили временна работа в района на завода с намалено работно време.

Този месец автомобилният производител предложи на всички работници от Ижевск еднократни плащания, за да напуснат, тъй като се стреми да съсредоточи повече производство в основния си завод в Толиати, на 600 км.

"Изборът е между лошото и ужасното", каза Александър Князев, визирайки дилемата дали да вземе обезщетение от 200 000 рубли (3 400 долара) или да остане на работа в цеха за щамповани части за каросерии в Ижевск.

Миналата седмица той е избрал да напусне завода, който му е плащал над 45 000 рубли месечно.

"Вече не им трябват толкова много техници".

Запитан колко работници са избрали да приемат освобождаването, АвтоВАЗ заяви пред Reuters, че ще разкрие окончателния брой след този месец, като добави, че тези работници, които са на намалено работно време, ще се върнат на петдневна работна седмица в завода от 29 август.

Компанията не даде подробности за плановете си за Ижевск, въпреки че по-рано този месец заяви, че остава ангажирана със завода, който според нея ще бъде преоборудван за производството на първия руски електромобил - Lada e-Largus, и ще запази функциите си по обслужване и поддръжка.

"В настоящата ситуация на натиск от страна на санкциите и нарастващ брой променливи, ние предприемаме всеобхватни мерки за запазване на заетостта", заяви тогава президентът на АвтоВАЗ Максим Соколов.

Рубен Ениколопов, професор по икономика в Новото икономическо училище в Москва, заяви, че трудностите в автомобилния сектор се прикриват от "скрита безработица", при която работниците не са съкратени, а вместо това са пуснати в безсрочен отпуск.

Той заяви, че очаква безработицата да нарасне към края на годината, когато според него вероятно ще стане ясно, че санкциите едва ли ще бъдат отменени в близко бъдеще.

"В Русия икономическите кризи не са склонни да предизвикват масова безработица поради спецификата на руския пазар на труда, каквато е практиката на отпуските", каза Ениколопов.

Руското министерство на икономиката е отказало коментар за Reuters. Този месец министърът на икономиката Максим Решетников отхвърли всякакви разговори за драматично нарастване на безработицата, която по официални данни през юни е достигнала рекордно ниското ниво от 3,9%.

"Мисля, че през есента ще се отдалечим от тези рекордно ниски стойности, но нека не драматизираме прекалено, ситуацията е под контрол", каза той на конференция в Екатеринбург.

В друг знак на официален оптимизъм, на фона на високите цени на петрола и популярните политики за смекчаване на влиянието на инфлацията, последните правителствени прогнози сочат, че дълбочината на икономическия спад в Русия ще бъде по-малка от предишните опасения през тази година.

Символ на успеха

Автомобилите не са единствената руска индустрия, която е засегната от раздора със Запада.

По данни на заместник министър-председателя Татяна Голикова към края на юли общо 236 000 руски работници са били в отпуск или с намалено работно време. Те не са част от официално регистрираните 3 млн. души като безработни в Русия.

Около половината от всички ръководители на полети, или 14 000 души, са били освободени от работа или са преминали на непълно работно време, например. Няколко чуждестранни компании, които напускат Русия, от шведския мебелен гигант Ikea до испанската модна верига Zara, също са освободили персонал. 

Въпреки това автомобилният сектор е пострадал повече от останалите, като производството на леки автомобили е спаднало с 62% през първата половина на годината спрямо същия период на 2021 г., по данни на държавната статистическа агенция.

Световните производители на автомобили, включително Volkswagen, Nissan, Hyundai Stellantis, Mitusubshi и Volvo, преустановиха дейността си в Русия и освободиха работниците си срещу законоустановеното заплащане от две трети, след като Москва започна военната си кампания в Украйна на 24 февруари.

Според преглед на отрасъла, направен от Reuters, този отлив на чуждестранни работници доведе до излизането в отпуск на повече от 14 000 руски автомобилни работници.

Бъдещето на много от тези работници изглежда несигурно, тъй като конфликтът продължава, което е рязък обрат за индустрия, която от десетилетия е символ на руския успех, привлича чуждестранни играчи и се превръща в един от най-големите работодатели в страната.

Сривът в автомобилната индустрия може да има далечни икономически последици; според правителствени данни през 2020 г. в нея са били заети около 400 000 души, като около 10 пъти повече работници зависят косвено от сектора.

Работни места в "Калашников"

АвтоВАЗ се стреми да се адаптира, след като западните санкции отрязаха Русия от много световни вериги за доставки и експортни пазари, като пусна на пазара серия от опростени модели с по-малко трудни за доставка чуждестранни компоненти.

През юни компанията започна производството на нова, опростена Lada Granta, която се предлага без функции като дистанционно управление без ключ или климатик, които разчитат на вносни компоненти.

Въпреки това обемът на продажбите е спаднал с 63% през първите седем месеца на годината до 85 000 автомобила, като по данни на АвтоВАЗ производството на моделите Lada Vesta, Lada X-Ray и Lada Largus е спряно напълно.

На някои места, като например Ижевск, други сектори могат да поемат изоставането.

Князев, който е напуснал АвтоВАЗ в Ижевск, се надява да си намери работа в завода на производителя на оръжие Калашников в града, столица на Удмуртска област, на около 1300 км източно от Москва. Въпреки че дори и тогава, казва той, вероятно ще получава по-ниска заплата, отколкото в автомобилния производител.

Според Татяна Чуракова, заместник министър-председател на Удмуртия, повече от 100 бивши служители на АвтоВАЗ вече са наети от Калашников.

"Работим, за да направим всичко възможно, за да организираме прехвърлянето на всички служители, които могат да напуснат автомобилния завод, в други наши заводи", заяви Чуракова пред Reuters.

Никой не знае нищо

Въпреки тези усилия, половин година след стартирането на "специалната военна операция" на Русия, много хора в този индустриален град се замислят за несигурно икономическо бъдеще.

58-годишният Сергей, мениджър в завода на АвтоВАЗ в Ижевск, който отказа да съобщи фамилното си име, заяви, че сам е решил да не взема обезщетението.

"Те не изгонват никого, който иска да остане, остава. Много хора искат да останат", каза той на изхода на завода. "В момента никой не знае нищо. Все още не са взети никакви важни решения. Всички са в очакване."

АвтоВАЗ заяви, че планира да възобнови производството на Lada Vesta - спряно в Ижевск - в основния си монтажен завод в Толиати през пролетта на следващата година. Той не уточнява как планира да осигури доставките на части, които в момента не могат да бъдат доставени от чужбина поради санкциите.

*Reuters публикува материала с предупреждението, че "това съдържание е създадено в Русия, където законът ограничава отразяването на руските военни операции в Украйна".