В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Всички автомобилни компании се подготвят да продават по-малко коли на по-високи цени

Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria On Air, "В развитие", 30.11.2022 г.

17:55 | 30 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Автомобилният сектор отбелязва най-добрите финансови резултати в историята на фона на драстичен спад в продажбите. Рекордните приходи идват, докато индустрията е подложена на все по-жестока политическа регулация и все още страда от серия кризи - недостиг на чипове, пандемия, логистични проблеми и растящи цени на суровините. Високите цени ще се запазят и през следващите години, най-малко заради постоянно растящите цени на суровините. Това коментира Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria On Air, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Основната причина за високите печалби е, че всички драстично вдигнаха цените в последните две години, което последва едно предишно поскъпване в Европа, свързано с новите стандарти за емисии и технически изисквания."

Поскъпването няма да бъде овладяно от свободния пазар, тъй като клиентите се оказват склонни да плащат повече след недостига на нови автомобили покрай Covid и кризата с чипове, като дори коли втора ръка на моменти се продават по-скъпо от първоначалната си цена, каза Томов.

Поскъпването се оказа по-деликатен момент за компаниите, които оперират в по-ниския сегмент, като Toyota. Японският автомобилен гигант успя да запаси пазарните ръстове в Европа, но с цената на по-ниски печалби, като вече обяви, че ще ѝ се наложи "осезаемо" да вдигне цените. За компаниите във високия сегмент е по-лесно да наложат по-високи цени, като Tesla записа марж на печалбата от 17.2% за третото тримесечие, но дори един от най-ниските - този на Renault от 5% - е исторически много голям, коментира Томов.

"Целите на BMW и Mercedes в началото на миналото десетилетие бяха между 8% и 10% - сега периодично ги надхвърлят. VW работеха много дълги години на маржове от типа на 2%. Сегашните маржове са нещо небивало".

Все пак високите цени може да започнат да отблъскват клиентите и през 2024 г. да се наблюдава свиване на пазара, каза Томов.

"Имаме много силен политически фактор, който не позволява тези цени да намалеят. Няма никакъв вариант електромобилите да поевтинеят осезаемо в близките години. Голямата надежда масовото производство да намали разходите се случва, но е до голяма степен компенсирано от драстичното поскъпване на суровините... Всички автомобилни компании се подготвят за бъдеще, в което ще продават по-малко коли на по-високи цени."

Не може да се прогнозира кога напълно ще се възстанови предлагането на чипове, но вече има опит за промяна на баланса в отношенията между автомобилните компании и производителите на чипове, които осъзнаха своята важност и ще стъпват на преговори от позиция на по-голяма сила, коментира Томов.

"Новата реалност ще бъде на доста по-високи цени на чипове."

Европа изостана много в производството на чипове и батерии за автомобилния сектор, защото разчиташе на безпроблемни евтини доставки от Азия. В момента се изграждат производствени мощности, но това не са собствени заводи на европейските компании, а партньорства с азиатските доставчици, което все пак ще увеличи контрола на местните производители.

Китай е напът да вземе 60% от световните продажби на електромобили (EV) и страната ще продължава да насърчава сектора, най-малкото за да не изнася средства, купувайки американски и европейски коли. Това ще помогне и да се подобри околната среда в китайските градове, които разчитат предимно на енергия от въглищни централи. Пазарът в страната също няма традициите на автомобилите с двигатели с вътрешно горене (ДВГ), така че масовото възприемане на EV e много по-лесно.

"Целта на Европа не би трябвало да е за процент на електромобили на пътя, а за напредък в кръговата икономика. Самата замяна на дизелов или бензинов автомобил не прави много за екологията - това намалява емисиите в града, но емисиите, които се отделят за създаването на един EV са много по-високи от един ДВГ автомобил, като това се балансира в жизнения цикъл. Но те биха имали логика, ако се научим да ги произвеждаме, така че да се рециклират изцяло... Много европейски компании работят усилено в тази посока и целите са до 2030-2040 г. да имаме автомобил, който да може да се използва повторно на 90%."

Какво означават тенденциите за ръст на продажбите и как ще се развият проблемите с логистиката можете да гледате във видеото?

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.