Руският инвестиционен форум в Санкт Петербург стана учение по морал

Тазгодишното инвестиционно изрожение е с ниска активност, тъй като напрежението в Украйна държи западните делегати настрана

15:42 | 17 юни 2022
Обновен: 19:29 | 17 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ежегодната инвестиционна конференция в Санкт Петербург е създадена от президента Владимир Путин, за да покаже бизнеса в страната и да привлече световни инвеститори в Русия. Но тъй като Русия е затънала в икономическа криза, предизвикана от западните санкции, тазгодишният форум прилича по-скоро на упражнение за повишаване на морала, пише Financial Times.

"Събитията, които се случват в момента, начинът, по който държавата, бизнесът и хората реагират на икономическите събития, показват, че сме се справили с проблема, че сме силна страна", заяви Максим Орешкин, икономически съветник на Путин, по време на дискусия в четвъртък.

Други бяха още по-оптимистично настроени. "Това е най-добрата икономическа година за Русия от разпадането на Съветския съюз насам", настоява свързаният с Кремъл бизнесмен Константин Малофеев.

Въпреки смелия фронт, конференцията, която ще продължи до събота, беше забележимо по-сдържана в сравнение с предишните дела. Тогава олигарси и държавни компании подписаха големи бизнес сделки и организираха пищни партита за множество световни индустриални и политически лидери.

Тази година западните делегати и техните съюзници до голяма степен останаха настрана, тъй като международното напрежение ескалира на фона на войната в Украйна.

"Всяка година подписвах нещо с италианците или японците, или с когото и да било. Сега няма какво да подпиша и няма с кого да го подпиша", казва олигарх, който е подложен на западни санкции.

Вместо това организаторите се обърнаха към съюзници като китайския президент Си Дзинпин и египетския Абдел-Фатах ал-Сиси за основното събитие в петък. И двамата обаче ще изпратят видео послания, вместо да се качат на сцената заедно с Путин. Руският лидер ще говори заедно с лидерите на Донецката и Луганската народна република - подкрепяните от Москва украински сепаратистки анклави.

Сред другите чуждестранни официални лица, които ще присъстват, са президентите на Казахстан и Армения, министър-председателят на Централноафриканската република и официални лица от Куба, Венецуела и Мианмар, както и представители на управляващите в Афганистан талибани.

По време на главния икономически панел в четвъртък официалните лица не споменаха Украйна или войната, а вместо това очертаха начините, по които Русия може да се справи с икономическите последици.

Западните санкции отрязаха достъпа до капиталовите пазари за повечето руски компании, засегнаха веригите за доставки на вносни стоки, предизвикаха отлив на чуждестранни фирми от страната и принудиха правителството да ограничи достъпа на руснаците до твърда валута.

В изказването си на основната икономическа сесия в четвъртък управителят на централната банка Елвира Набиулина предупреди, че "външните условия са се променили за дълго време, ако не и завинаги", като призова предприятията да изоставят ориентирания си към износа подход и да се съсредоточат върху вътрешния пазар.

Междувременно руските олигарси не са склонни да критикуват инвазията на Путин от страх от вътрешни репресии и стоят настрана. Някои от тях стоят изцяло на разстояние, включително санкционираният индустриален магнат Олег Дерипаска, който миналата седмица публикува в интернет видеоклип с черешова градина и написа, че сега е "време да съберем реколтата".

Други се опитаха да присъстват на форума инкогнито и помолиха организаторите да не отпечатват имената им на баджовете.

"Няма толкова много хора, забележимо по-малко са тази година. Всеки се приближава до другия и го пита: "Как се справяте със санкциите?" - каза ръководител на водеща руска промишлена фирма. "Това е тъжна гледка."

Западните мениджъри, които присъстваха, заявиха, че се притесняват, че санкциите вредят повече на Запада, отколкото на Русия, тъй като насърчават страните от глобалния юг да правят бизнес с Москва при по-добри условия, докато САЩ и Европа се борят със спираловидната инфлация, тъй като цените на енергията нараснаха заради войната.

"Ако губиш експортен пазар и ще плащаш с 30% повече за енергия, а енергията е половината от производствените разходи за единица продукт, знаеш, че ще бъдеш потърпевш", заяви западен бизнесмен, присъстващ на форума. "Вашият китайски конкурент получава 40% отстъпка от цената на енергията. Това е промяна в условията на търговия."

Други заявиха, че се страхуват да не загубят парите си на фона на корпоративното напускане на Русия в седмиците след инвазията в Украйна.

"Защо трябва да предавам бизнес с милиарден оборот на Русия като подарък?" Винченцо Трани, председател на Италианско-руската търговска камара, заяви пред участниците в дискусията, докато обсъждаше плановете на УниКредит да продаде руското си дъщерно дружество. " Дали това със сигурност е в интерес на Италия?"

Русия обеща да намери нови международни партньори, дори ако все повече западни компании я напуснат.

Сергей Чемезов, близък сътрудник на Путин, който ръководи държавния промишлен конгломерат "Ростех", заяви пред руския вестник РБК: "Коварството на Запада не е причина за затваряне на прозорците и вратите. Ние ще тръгнем по различни пътища с привържениците на санкциите, но имаме партньори в други региони на света, които се държат последователно и принципно."

Малофеев заяви, че икономическата болка за Русия, причинена от западните санкции, е по-малка от ефекта им върху Запада.

"Западните предприятия и държави страдат от повишаването на цените на енергията", каза той. "А руските предприятия печелят, защото завземат пазарни ниши, за които никога не са могли да мечтаят", добави той. "Единственият срам е, че [официалните лица] изчакаха Западът да ги отреже, вместо да го направят първо самите те."

Не всички чуждестранни делегати обаче споделят увереността на Русия, като един от високопоставените западни бизнесмени заяви: "Колко доверие ви вдъхва замяната на най-големите световни корпорации с делегация от талибани?"