Все още има нужда да се борим с дезинформацията срещу ваксината против Covid

Статистически данни в САЩ показват хиляди "излишни" смъртни случаи, концентрирани в щатите с най-ниска ваксинация

08:33 | 12 декември 2022
Автор: Сара Грийн Кармайкъл ,Фей Флам
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Медицинската дезинформация никога не е допринасяла за толкова много смъртни случаи, както през последните 18 месеца. Наскоро публикуваните статистически данни показват хиляди "излишни" смъртни случаи, концентрирани сред щатите и окръзите на САЩ с най-нисък прием на ваксините срещу Covid-19 - въпреки че ваксините са били безплатни и достъпни за всички. 

Усвояването е било потиснато в тези райони, тъй като значителна част от обществеността е останала силно скептична към ваксините срещу Covid - особено към тези, използващи технологията mRNA, която се разработва от десетилетия, но никога не е била използвана досега. Сред слуховете са: че ваксините променят ДНК, причиняват безплодие или дори ви убиват. Нито един от тях не се основава на факти.

Най-широко разпространената дезинформация е склонна да преувеличава страничните ефекти на ваксините - например, фалшивите твърдения, че ваксините причиняват безплодие, се основават на реални съобщения, че някои жени са наблюдавали временни промени в менструалния си цикъл.

Съществуват и по-безумни твърдения, като например тези, споделени във филма "Внезапна смърт", който беше пуснат на 21 ноември и вече е гледан повече от 12 милиона пъти. В него се твърди невярно, че ваксините Covid бързо са предизвикали фатални кръвни съсиреци и рак. 

И двата вида страхове могат да бъдат развенчани с данни. Например, ако ваксините убиваха хора, свръхсмъртността щеше да бъде концентрирана в най-ваксинираните региони и би трябвало да покаже скок след пика на кампанията за ваксиниране през 2021 г., когато 3 милиона души дневно са се инжектирали. Вместо това данните показват, че свръхсмъртността е концентрирана в най-слабо ваксинираните райони и по време, когато случаите на Covid са били високи - а не когато процентът на ваксиниране е бил висок. 


Къде Delta и Omicron са нанесли най-големи щети. Свръхнормени смъртни случаи на 100 000 души

Най-сериозният документиран страничен ефект от ваксината е миокардитът. Този страничен ефект е сериозен, но много рядък - засяга между 0,3 и 5 души на 100 000 ваксинирани. Въпреки че 23% от тях е трябвало да отидат в интензивното отделение, никой не е починал. 

Пол Офит се бори с антиваксърското движение повече от 20 години като лекар и ръководител на Центъра за обучение по ваксини в Детската болница във Филаделфия. Той разказа, че първоначално е смятал, че движението срещу ваксините ще отшуми с Covid, защото болестта е толкова опасна, а ваксините толкова добри. "Мислех, че това наистина ще изтласка антиваксърското движение на заден план", каза той. "Точно обратното - това беше тяхното гориво." 

Това, което не е очаквал, е, че хората ще бъдат мотивирани от политиката - от чувството, че правителството не трябва да им казва какво да правят. В миналото антиваксърите са били съставени от комбинация от хора от политическата десница и левица, особено тези, които са се противопоставяли на всичко, което са смятали за изкуствено или генетично модифицирано. 

Това се е променило. Макар че има и такива отляво, които са скептично настроени към ваксините срещу Covid, вероятността републиканците да са си направили инжекция е много по-слаба от тази на демократите. Окръзите, които са гласували за Джо Байдън през 2020 г., имат по-високи нива на ваксиниране от тези, които са гласували за Доналд Тръмп. Тенденцията на републиканците към избягване на ваксините се подкрепя от данни, според които във Флорида и Охайо след предоставянето на ваксините прекомерната смъртност сред републиканците е повече от два пъти по-висока от тази сред демократите. 

Политиката сама по себе си може и да не обърне хората срещу една животоспасяваща ваксина, но тя влияе върху това каква информация хората виждат и на каква вярват - а на плашещите истории за починали хора не може да се противодейства с възторжени възгласи за ваксините или с меката информация, показана в новата телевизионна реклама на Pfizer, в която се виждат щастливи хора, които се прегръщат и правят нормални неща. 

Кампаниите за ваксини и бустерни ваксини трябва да разчитат повече на данни и нюанси. Вместо това официалните канали прокарват твърде широка препоръка за популяризиране на новия бустер за всички над 5-годишна възраст, което според Офит не се основава на данни. Той не се е сдобил с най-новия бустер, въпреки че е член на експертната група, съветваща Агенцията за контрол на храните и лекарствата по отношение на ваксините. Офит смята, че първият бустер е ценен - самият той е получил такъв - но според него допълнителните бустери трябва да се препоръчват на по-възрастните хора или на тези, които страдат от заболявания, които могат да направят първите три инжекции по-малко ефективни. 

На някои може да им бъде простено да се питат: Защо това все още има значение, след като толкова много хора вече са се ваксинирали срещу Covid и след като повечето смъртни случаи вече са сред ваксинираните възрастни хора? Защото някои от тези смъртни случаи може да са предотвратими при по-широко използване на бустерната ваксина; само 31 % от американците над 65 години са получили актуализираната бустерна ваксина.

Това не означава, че се омаловажават първоначалните ваксини. За повечето от нас те все още вършат добра работа, за да ни предпазят от влизане в болница. И ни поддържат живи. Ето защо серията първични ваксини все още би била добра идея за около 22% от американците, които все още не са получили нито една ваксина.

Има много неща, които все още не знаем за Covid. Не е ясно колко дълго продължава естественият имунитет след заразяване с Covid и дали естественият имунитет е толкова защитен, колкото ваксинацията. Не е ясно дори колко хора са се заразили с Covid; оценките за общия брой на заразените в САЩ остават неуловими и варират от 42 % до 94 %.  Но едно нещо е ясно: много от хората, които са починали, след като са станали достъпни ваксините и бустерите на Covid, би трябвало да са все още живи.