Сянката на пандемията твърде бавно се отдръпва от Хонконг

Предприятията на острова настояват за пълно отваряне след края на карантината

17:40 | 25 септември 2022
Обновен: 17:42 | 25 септември 2022
Автор: Кари Линдберг,Шърли Жао
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Премахването на карантината за пристигащи в хотелите в Хонконг се посреща с призиви градът да премахне останалите ограничения за пътуващите, за да помогне за съживяването на състоянието му като международен финансов център.

Въпреки че бизнес групите и анализаторите приветстваха този ход, те заявиха, че правителството трябва да предостави ясна пътна карта за пълното възстановяване на дейността. Почти три години на пандемични ограничения опустошиха икономиката на Хонконг и принудиха жителите и бизнеса да се преместят в чужбина. В доклад се посочва, че Сингапур е изпреварил града и е станал водещ финансов център в Азия.

Пътуващите до Хонконг вече не трябва да преминават през карантина в хотел или да правят PCR тест преди заминаване, обяви в петък ръководителят на града Джон Лий. Вместо това пристигащите ще бъдат ограничавани да посещават барове или да се хранят в ресторанти в продължение на три дни, а в продължение на седем дни ще трябва да се тестват ежедневно. Ако тестът е положителен, те ще трябва да се изолират за поне седем дни.

"Облекченията са добре дошли, тъй като представляват значителни подобрения", заяви Сали Уон, главен изпълнителен директор на Асоциацията на инвестиционните фондове в Хонконг, чиито членове са както регионални фирми, така и някои от най-големите световни мениджъри на активи, като BlackRock Inc. и FIL Investment Management. "Но се надяваме, че правителството може да хвърли светлина върху последната миля, т.е. при какви условия всички ограничения ще могат да бъдат премахнати, за да можем да се изравним с международните финансови центрове?"

Хонконг страда от отлив на жители, като през годината до юни населението му е намаляло с най-много от поне шест десетилетия. Последният признак за изтичане на мозъци е, че проучване на Асоциацията на инвестиционните фондове в Хонконг показва, че повече от една трета от компаниите за управление на фондове са преместили някои или всички регионални и глобални длъжности от града на други места. Инвеститорите също не са оптимистично настроени, като основният борсов индекс в града е на десетилетно дъно.

Хонконг се опитва да покаже, че градът се завръща на световната сцена, като е домакин на няколко високопоставени събития, включително международна банкова среща на високо равнище и емблематичния турнир по ръгби седмобой, които са планирани за ноември. Лий заяви, че правителството може да има "повече възможности" за допълнително облекчаване на ограниченията, без да предоставя подробности. Наред с другите правила, градът все още настоява маските да се носят както на закрито, така и на открито, като нарушителите подлежат на голяма глоба.  

Тъй като Хонконг не успява да влезе в крак с голяма част от останалия свят в премахването на мерките на Covid, неговият най-близък съперник Сингапур се възползва от това, като се насочва към хората с високи доходи в Хонконг с нова, гъвкава петгодишна виза. 

"Сингапур е основен бенефициент на този отлив на таланти: той успя да привлече много от нашите най-добри и най-умни хора, както и много от нашите най-обещаващи млади предприятия", казва Бен Куинлан, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Quinlan & Associates.

Според Nomura премахването на карантината едва ли ще даде голям тласък на местната търговия на дребно и ресторантьорство, тъй като границата с континентален Китай остава затворена. Вместо това този ход ще насърчи жителите да пътуват в чужбина, което ще има отрицателен ефект върху икономиката, пишат анализаторите, ръководени от Тин Лу, в доклад от петък.

Уебсайтът на Cathay Pacific Airways Ltd. и този на нейното нискотарифно подразделение се огънаха под наплива от търсения на полети в петък. В знак на това колко изолиран е станал Хонконг, през първите осем месеца на тази година летището в града е обслужило само 3,4 % от пътниците, които е обслужвало преди Covid, и 30 % от полетите. 

Според Майкъл Тиен, депутат от Националния народен конгрес и градски съветник, облекчените правила едва ли ще насърчат туристите да посещават града.

"За пътуващите от чужбина премахването на карантината в хотелите няма голямо значение", защото "те все още са изправени пред кошмара на PCR тестовете", казва Тиен. "Хонконг трябва да се откаже и от тридневния мониторинг, в противен случай всичко е безсмислено."

Силната валута на Хонконг също може да подейства възпиращо. Хонконгският долар, който е обвързан със зелените пари, е поскъпнал спрямо всички азиатски валути тази година, включително с 24% спрямо японската йена и с 5% спрямо сингапурския долар.

Икономиката на града се нуждае от нов тласък. Длъжностни лица вече понижиха прогнозата за растежа на Хонконг за цялата година, като предвидиха потенциално свиване в условията на ограничения, свързани с Covid, и нарастваща глобална инфлация. Местният паричен орган също така е принуден да последва ястребово настроения Федерален резерв на САЩ при последователното повишаване на лихвените проценти.

"На този етап от пандемията всяка индустрия и бизнес са доста изтощени", казва Пери Ю, депутат от туристическия сектор. "Туристическият бранш се нуждае от график за цялостно възобновяване на дейността, в противен случай няма какво да планираме и подготвяме."