Как Япония постигна най-ниска смъртност от Covid в света без задължителни мерки

Населението продължава да спазва основните мерки за контрол на заболяването, докато други части на света се борят с умората от пандемията

16:29 | 18 юни 2022
Обновен: 19:42 | 18 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Смъртността от Covid-19 в Япония е най-ниската сред най-богатите страни в света, като здравните експерти посочват, че основните фактори за успеха на страната са непрекъснатото носене на маски, широката ваксинация и доброто цялостно здравословно състояние на населението, посочва Bloomberg.

Населението продължава да се придържа към основните мерки за контрол на заболяването, включително избягване на тълпи и лошо проветрени места, докато други части на света се борят с умората от пандемията. Мерките на Япония бяха подкрепени от солидна програма за ваксинация и безплатни медицински грижи. 

Но това, което наистина я отличава от много други места, особено от азиатските ѝ съседи като Китай, е, че тя успява да ограничи смъртните случаи без задължителни мерки и с малко ограничения. Конституцията не позволява да се налагат локални забрани, подкрепени от полицейски акции, което означава, че дори по време на извънредно положение правителството поставя отговорността за промяна на поведението на бизнеса и отделните граждани.

Japan

Този мек подход доведе до забележителни резултати. Смъртните случаи от Covid на глава от населението в Япония са 246 на милион души, което е най-ниският показател от 38-те членки на ОИСР, според данни на Our World in Data. Това е още по-значимо, като се има предвид, че Япония има най-голям дял възрастни хора - обикновено едни от най-уязвимите към коронавируси - в света. Нивото на заболеваемост в Нова Зеландия, което преди беше най-ниското, е 257 на милион, след като страната се сблъска с първата значителна вирусна вълна след отварянето си и премахването на ограниченията.

Със сигурност е трудно да се състави точна картина, тъй като стандартите за отчитане се различават в отделните страни. Световната здравна организация заяви, че в Япония свръхсмъртността е намаляла през 2020 и 2021 г., докато в проучване, публикувано в Lancet през март, се казва, че свръхсмъртността в страната е била шест пъти по-висока от докладваните смъртни случаи от коронавирус през 2020-2021 г. През 2020 г. е имало около 9000 смъртни случая по-малко, отколкото през 2019 г., въпреки че през миналата година те са се възстановили, сочат правителствените данни.

Въпреки че всяка страна има свой собствен стандарт за идентифициране на смъртните случаи от Covid и различни политики за тестване, които могат да направят сравненията трудни, ниският процент на смъртните случаи в Япония показва, че стратегията ѝ работи, каза Такао Омагари, ръководител на центъра за контрол и превенция на заболяванията в Националния център за глобално здраве и медицина и съветник на правителството в Токио.

Мерките на Япония могат да послужат за уроци на други държави за справяне с настоящата или бъдещи пандемии. Ето какво според експертите страната е направила правилно:

Социално съгласие  
Стратегията на Япония за борба с вируса разчиташе на това, че населението ще се съобразява доброволно с указанията за социално дистанциране, особено когато случаите на заразяване се увеличаваха. Това се оказа по-ефективно от мерките, наложени отгоре на други места, които в някои случаи предизвикваха съпротива и неподчинение у хората.

"Хората използват собствената си преценка, за да избягват риска и да променят поведението си, и това играе изключително важна роля", казва Омагари.

Това включва носенето на маски, което беше възприето в първите дни на пандемията и остава почти универсално, дори когато правителството смекчи препоръката си да се носят такива на открито. По данни на Института за здравни показатели и оценка използването на маски в Япония обикновено е над 90 % - праг, до който другите страни от Г-7 се доближават само от време на време.

Japan 02

Правителственият лозунг "Трите С", който препоръчва да се избягват затворени пространства, места с много хора и ситуации на близък контакт, също е затвърдил начина, по който се очаква населението да действа. Освен това се полагат усилия за подобряване на вентилацията от сградите до такситата, включително чрез използване на монитори за въглероден диоксид, които показват, че въздухът в помещенията се обновява. 

Сравнително лекият характер на ограниченията също така означава, че Япония не се сблъска с обширните смущения в ежедневието, характерни за суровото блокиране, прилагано в различни периоди от време в страни от Италия до Китай и Нова Зеландия. Това може би е помогнало на хората да спазват ограниченията по-дълго време и е предотвратило социалните вълнения, наблюдавани в други части на света. 

И дори когато други населени райони побързаха да се върнат към нормалния си живот, японците изглежда остават предпазливи: според една от оценките активността в нощния развлекателен район на Токио все още е намалена с почти 40 % спрямо 2019 г. 

Ваксинация
Преди пандемията японците имаха едно от най-ниските нива на доверие във ваксините в световен мащаб. Сега обаче те са сред най-добре защитените народи в Г-7, като бързо настигат страни като САЩ, които са започнали програмите си за ваксиниране месеци по-рано, и то без да имат задължителен характер.

Експертите изтъкват, че първоначалното бавно въвеждане на ваксинациите и първоначалният недостиг са създали усещане за спешност, особено сред възрастните хора, докато самият акт на ваксиниране не е бил политизиран, както в САЩ. 

Japan 03

Около 93% от японците на възраст 65 и повече години са се ваксинирали два пъти, а 90% са получили подсилваща ваксина, сочат данни от кабинета на министър-председателя. За сравнение, 81% от цялото население е получило две дози, а 61% - трета.

В САЩ 94% от хората на възраст между 65 и 74 години са напълно ваксинирани, а 88% от населението на възраст 75 и повече години са получили две ваксини.

"Благодарение на защитата, която японците получиха чрез ваксинация и естествен имунитет, не очаквам скоро хоспитализациите или смъртните случаи в Япония да се увеличат драстично", казва Кенджи Шибуя, епидемиолог от Фондацията за политически изследвания в Токио.

Здраво население
Основен стълб, подкрепящ ниската смъртност, е доброто здравословно състояние на населението на Япония. Страната е с най-дългата продължителност на живота в света и е една от шестте страни членки на ОИСР, в които през 2020 г. не се наблюдава намаляване на продължителността на живота. Само 5 % от японците страдат от затлъстяване, едно от състоянията, които увеличават риска от тежко боледуване от Covid, в сравнение с 36 % от населението в САЩ и 28 % в Обединеното кралство, по данни на Световната федерация по затлъстяване.

Широко възприетите действия като носенето на маски и миенето на ръцете също така унищожиха други заболявания като грипа, от който обикновено умираха над 10 000 японци годишно.

Смъртните случаи в страната са били почти изцяло сред хората над 60 години, което свидетелства за стабилно здравословно състояние на хората на средна възраст и по-младите поколения. Това контрастира с по-широкото разпределение на смъртните случаи в САЩ, където според правителствени данни около една четвърт от смъртните случаи са при хора под 65 години.

Безплатни грижи 
Подобно на по-голямата част от света, японската система за здравеопазване е била натоварена по време на вълните от вирусни инфекции. Но по време на пандемията тя успя да поддържа високо ниво на проследяване на контактите, което означава, че ресурсите могат да бъдат изпратени безплатно там, където са необходими.

Мрежа от местни центрове за обществено здравеопазване проследява случаите и намира на положително реагиралите пациенти безплатна болница или хотелска стая. Изолираните у дома постоянно се свързват с персонала на здравния център, който изпраща медицински сестри и лекари, ако е необходимо.

"Знаем, че ранната намеса спасява повече животи", казва Омагари. "Въпреки че чувствам, че можем да направим още много, японската система се старае да не оставя никого настрана, следи пациентите обстойно и се намесва рано."