Twitter върви към челен сблъсък с новия закон на Брюксел

Социалната мрежа ще бъде подложена на контрол според правилата на новия закон, който контролира технологичните гиганти

17:55 | 17 ноември 2022
Обновен: 18:14 | 17 ноември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Twitter може съвсем скоро да се сблъска с Брюксел и ще бъде обект на контрол според новия исторически закон на Европейския съюз който беше приет в сряда и е специално насочен към големите технологични компании.  

Европейските регулатори са особено загрижени след хаотичния начин, по който беше въведена услугата за премиум абонамент Twitter Blue от Мъск, при която функцията "синя отметка" беше използвана в платформата от имитатори.

Длъжностните лица са обезпокоени и от броя на напусналите компанията ръководители на Twitter, които са имали ключова роля в работата с регулаторните органи и в прилагането на новите правила на ЕС, насочени към ограничаване на разпространението на незаконно съдържание онлайн от платформата.

В сряда влезе в сила Законът за цифровите услуги, който за първи път определя правилата за това как технологичните гиганти трябва да осигуряват безопасността на потребителите онлайн, като това са първите мащабни промени в законите, уреждащи тяхната работа, от повече от две десетилетия.

"Законът за цифровите услуги ще изисква от Twitter, като много голяма онлайн платформа, да има работи в съответствие с множество технически и правни изисквания", заяви лице, запознато със ситуацията. "Много от служителите, които се грижат за това са напуснали или са били уволнени".

В сряда ЕС започна да определя платформите, които отговарят на прага от поне 45 млн. потребители и ще трябва да се придържат към най-строгите правила. Този процес ще продължи четири месеца. Очаква се Twitter да попадне в тази категория, заявиха двама души, запознати с правилата.

Кристел Шалдемозе, член на Европейския парламент, който ще председателства група по прилагането на Закона за цифровите услуги, заяви, че Twitter може "спокойно да бъде компанията, при която законът да бъде изпробван за първи път".

"Ако ЕС не се увери, че правилата на новия закон се прилагат за Twitter, това ще бъде провал", добави тя. "Надявам се и очаквам Европейската комисия да действа бързо и решително". Според двама души, запознати с въпроса, се очаква служители на Twitter да се срещнат с представители на ЕС по-късно този месец, за да обсъдят какво означават новите правила за платформата.

Предвид масовите съкращения на работни места не е ясно кой би могъл да присъства от страна на Twitter и дали компанията ще се придържа към предишната си "помирителна линия" да следва "едно правило, а не [милион] различни правила", каза едно от тези лица.

В случай, че Мъск не успее да отговори на опасенията относно нарастващия брой фалшиви профили и тролове в платформата, Twitter може да рискува да бъде забранен от Брюксел като част от новите правила, предупредиха те.

Законът за цифрови услуги дава на Европейската комисия правомощието да поиска от съдия - в този случай Ирландия, където е европейското седалище на Twitter - да блокира използването му на единния пазар. Освен това Twitter е заплашен от глоби в размер до 6 % от глобалния си оборот, ако се установи, че нарушава правилата повторно. Брюксел може дори да нареди на Twitter да промени поведението си и да го глобява периодично, докато поведението не бъде преустановено.

Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на ЕС, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията и цифровите технологии, и Тиери Бретон, комисар, отговарящ за вътрешния пазар, бързат да осигурят достатъчно персонал за прилагане на правилата.

От Комисията заявиха: "Винаги сме били категорични, че очакваме от всички платформи да спазват ангажиментите си съгласно законодателството и правилата на ЕС."

Световните регулаторни органи стават все по-загрижени за броя на напусналите ръководители на Twitter, които са заемали ключови позиции в областта на безопасността, след като Мъск съкрати половината от 7500-те служители на компанията. Служителите на Брюксел също така се притесняват, че съкращаването на част от модераторския персонал ще се отрази на способността на платформата да контролира онлайн съдържанието си. Междувременно Twitter съкрати екипа си в Брюксел до едва двама души.

Сред ръководителите, които наскоро напуснаха, са главният отговорник по съответствието Мариане Фогарти и главният отговорник по защитата на личните данни Деймиън Киран, който заемаше и длъжността отговорник по защита на данните - важна точка за контакт с регулаторните органи на ЕС.

Тази седмица Twitter се опита да разсее някои опасения относно спазването на правилата за защита на личните данни по време на среща с Ирландската комисия за защита на данните, която е водещият европейски орган за защита на личните данни.

Греъм Дойл, заместник на ирландския комисар по защита на данните, заяви пред Financial Times, че Twitter е назначила временно изпълняващ длъжността служител по защита на данните и му е казал, че няма намерение да променя "процеса на вземане на решения относно обработката на данни на потребители от ЕС" извън Ирландия.

Дойл заяви, че регулаторите ще продължат да следи ситуацията и че Ирландия ще продължи да бъде основният надзорен орган на Twitter.