Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Акциите на Tesla поевтиняха, докато Мъск обещава "епичен" край на годината

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 20.10.2022 г.

11:51 | 20 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Tesla Inc. отчете продажби, които бяха под прогнозите на "Уолстрийт", позовавайки се на затруднения в доставката и производството. Акциите на Tesla спаднаха с около 5% в следборсовата търговия, каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Качването на автомобили на кораби и камиони се оказа особено скъпо и обезпокоително през последното тримесечие, тъй като голяма част от производството на компанията беше концентрирано в последните седмици на периода. Това затрудни Tesla да достави всички превозни средства – и накара главния изпълнителен директор Мъск да отговори на опасенията, че търсенето може да намалява.

„Имаме отлично търсене за 4-тото тримесечие и очакваме да продадем всяка кола, която правим, толкова далеч в бъдещето, колкото можем да прогнозираме“, каза той по време на конферентен разговор в сряда. „Да чукна на дърво, изглежда, че ще имаме епичен край на годината.“

Инвеститорите обръщат голямо внимание на това колко бързо Tesla може да увеличи производството на своя масов Model Y SUV от новите фабрики в Остин и Берлин. Компанията обвини липсата на продажбите на трудностите при доставката на превозни средства в края на тримесечието и каза, че ръстът на печалбата е смекчен от по-високите разходи, свързани с по-бавното от очакваното нарастване на производството в двете най-нови фабрики.

Tesla заяви, че приходите за третото тримесечие са се увеличили до 21,5 млрд. долара в сравнение с прогнозите на анализаторите за 22,1 млрд. долара. Печалбата, без да се отчитат някои елементи, нарасна до 1,05 долара на акция, надхвърляйки средната оценка от 1,01 долара, изготвена от Bloomberg.

Акциите на базираната в Остин, Тексас, Tesla спаднаха с 5,3% в следборсовата търговия до 210,28 долара в Ню Йорк. Те са поевтинели с 37% тази година на фона на офертата на Мъск за закупуване на Twitter на стойност 44 млрд. долара и опасенията за забавяне на икономиката, по-висока инфлация и повишаване на лихвените проценти.

IBM отчете по-добри от очакваните приходи и потвърди прогнозата си за паричните потоци, сигнализирайки, че търсенето на софтуер, мейнфрейм компютри и хибридни облачни услуги остава стабилно, коментира още Попов.

Приходите от продажби са се увеличили с 6,5% до 14,1 млрд. долара през третото тримесечие, съобщи базираната в Армонк, Ню Йорк, компания в сряда в изявление. Средната оценка на анализаторите беше за 13,5 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg. IBM очаква, че ръстът на приходите за цялата година ще надхвърли предишната прогноза на компанията за среден едноцифрен ръст, а свободният паричен поток ще достигне прогнозираните 10 млрд. долара.

Акциите поскъпнаха с около 4% в продължителната търговия, след като затвориха на цена от 122,51 долара в Ню Йорк. IBM беше относително сигурно убежище в срива на технологичния пазар, като се обезцени само с 8,3% тази година в сравнение със  загуба за iShares Expanded Tech Sector ETF от 36%.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.