Икономическата сила на САЩ помрачава перспективите за акциите и облигациите

Трейдърите преразгледаха очакванията си за скорошна промяна в политиката на затягане на Фед

08:30 | 12 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Реакцията на инвеститорите на последния доклад за новите работните места в САЩ причини допълнителни спадове на пазарите на акции и облигации, пише Wall Street Journal. Данните попариха надеждите, че евентуален нов признак на икономическа слабост може да спре Федералния резерв да продължи с резките увеличения на лихвите.

Докладът беше предхождан от сравнително благоприятните оценки за корпоративните печалби сред банките на Wall Street, което потвърди усещането, че икономиката не се е охладила значително.  

Междувременно, при ниво от 8,3%, инфлацията остава твърде нажежена, за да успокои централните банкери.

Тъй като предвещава още лихвени повишения, устойчивостта на икономиката не помага на инвеститорите да се чувстват комфортно да купуват акции и облигации.

За редица инвестиционни мениджъри все още не е настъпило времето да се върнат към покупката на акции и облигации, дори на цени, които вече са паднали значително от началото на годината. От януари насам S&P 500 се понижи с 24%, а широкият инструмент за проследяване на пазара на облигации на ICE отбеляза спад на цените с 16% до момента.

По-рано това лято много инвеститори заложиха, че повишаването на лихвените проценти ще прекъсне ускоряването на инфлацията в сравнително кратък период от време, позволявайки или дори принуждавайки Фед да намали лихвените проценти отново в началото на 2023 г. Приближавайки се до следващата година обаче, инвеститорите прогнозират, че централната банка вероятно ще задържи високи лихвите за по-дълъг период.

Трейдърите вече са убедени, че Фед ще повиши лихвените проценти с още 0,75 процентни пункта за четвърти пореден път през ноември. Това би довело лихвата до диапазон от 3,75% до 4%, спрямо прага от 0% в началото на тази година.

В началото на юли много анализатори смятаха, че лихвените проценти няма да надхвърлят 3,25% до ноември.

Доходността по съкровищните облигации следва точно очакванията на инвеститорите за това как Фед ще определя лихвените проценти до датата на падежа на дълга. Като цяло цените на облигациите падат навсякъде, докато доходността расте.

От юли насам доходността по по-краткосрочните американски облигации започна да нараства над тази при дългосрочните ценни книжа. Това състояние, известно като обратна крива на доходност, се разглежда като знак за предстояща рецесия, което означава, че Фед ще трябва да понижи лихвите в бъдеще, за да смекчи икономическите щети.

От 8 август обаче доходността по 10-годишните съкровищни облигации се покачи с 1,12 процентни пункта, достигайки 3,883% към края на миналата седмица. Доходността по 2-годишните американски облигации се покачи с 1,09 процентни пункта през този период до 4,306%.

Само няколко седмици по-късно размерът на инверсията отново е близо до 0,5 процентни пункта – нито нараства, нито се свива.

Това е реакция на пазара заради очакванията Фед да задържи за по-дълго време високи лихвите, смята Джон Мадзайър от Vanguard.

Отбягването на риска от страна на Wall Street се усложнява от турбуленцията на финансовите пазари отвъд граница. Миналия месец резките разпродажби на дългосрочни британски държавни облигации разтревожиха трейдъруте отвъд Атлантическия океан. Това повиши доходността по 10-годишните облигации в САЩ и добави волатилност. 

„Ако сте краткосрочен инвеститор, по-чувствителен към волатилността, определено няма да участвате в този пазар“, посочва Мадзайър.

Инвеститорите очакват актуална информация за движението на потребителските цени. Те също така ще получат информация относно финансовото представяне на големите компании през третото тримесечие, като се започне с някои от най-големите банки на Wall Street.

Джим Кан, главен инвестиционен директор във фирмата за управление на богатството Wealth Enhancement Group, предлага на клиентите да се възползват от високата възвръщаемост при краткосрочния държавен дълг, докато премине волатилността.

Но той също така ги съветва да не разпродават акции, като ги предупреждава да не се опитват да вървят в крак с пазара.

„Хората ще трябва да се чувстват комфортно с несигурността“, изтъква Кан.