Самърс: Силният долар прави инфлацията в САЩ по-ниска

Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ

13:30 | 27 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Да погледнем отвъд Съединените щати и Англия. През седмицата централните банки по света добавиха 700 базисни пункта към лихвите. Това е глобален феномен, от който доларът излезе още по-силен и поставя рекорд след рекорд. Какво означава това за глобалната икономика?

Силният долар прави инфлацията в САЩ по-ниска отколкото би била в противен случай, защото снижава цените на вноса.

Но и тласка инфлацията  нагоре навсякъде другаде и понеже доларът е валутата на международната търговия, той увеличава триенето в системата и допълнително обременява държавите, които имат кредити, защото, когато взимат заем той обикновено е в долари.

Това ще усложни макроикономическото управление в много държави, опасявам се, че ще има продължителни затруднения. държавите се опитват да противодействат на това с интервенция както направи Япония.

Но според мен е всеизвестно, че когато се намесваш срещу тенденцията, когато се намесваш срещу посоката на паричната политика, какъвто определено е случаят с Япония, по-вероятно е интервенцията да даде повече възможности на спекулантите отколкото да е наистина ефикасна по отношение на движението на валутата.

Смятам, че този проблем ще си остане за известно време, но в бъдеще държавите ще трябва да се приспособят към един много силен щатски долар.