Рей Далио: Рецесията в САЩ ще настъпи през 2023 г. или 2024 г.

Акциите и облигациите ще останат под натиск, смята основателят на Bridgewater Associates

08:30 | 23 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Рей Далио, основател на Bridgewater Associates LP. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Рей Далио, основател на Bridgewater Associates LP. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

На фона на третото поредно увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ основателят на Bridgewater Associates Рей Далио отправи предупреждение към всеки, който все още се надява ниските цени на активите да се върнат към растеж, пише MarketWatch.

Според оценката на Далио Фед трябва да продължи значително да повишава лихвените проценти, за да укроти инфлацията. Поради това и други фактори, като продължаващата война в Украйна, Далио очаква акциите и облигациите да продължат да страдат, тъй като икономиката на САЩ вероятно ще изпадне в рецесия през 2023 или 2024 г.

„Мисля, че нещата ще се влошат през 2023 и 2024 г., което ще има отражение върху изборите“, посочва Далио по време на интервю с главния редактор на MarketWatch Марк ДеКамбре.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл обеща, че централната банка ще направи всичко по силите си, за да охлади инфлацията, дори ако тя срине пазарите и прати икономиката в рецесия. Но за да се постигне това, Далио вярва, че Фед трябва да повиши референтните лихвени проценти до между 4% и 5%.
След последното повишение на лихвите със 75 базисни пункта основния лихвен процент на Фед вече надхвърля 3% за първи път от времето преди финансовата криза през 2008 г.

„Лихвените проценти трябва да нараснат до около 4,5%, вероятно и повече от това“, подчертава Далио. Според него това е единственият начин, по който Фед може успешно да се бори с инфлацията, като процесът ще създаде други икономически предизвикателства.

Трейдърите на фючърсните пазари очакват, че Фед ще повиши основната си лихва, която е в основата на активи за трилиони долари, до 4,5% до юли следващата година, показват данни на инструмента FedWatch. Но те виждат само малък шанс лихвата да достигне 5%, преди Фед да реши да прибегне към понижения.

В САЩ инфлацията се леко се охлади, след като през лятото достигна най-високото си ниво от над 40 години. Но доклада за потребителските цени през август помрачи финансовите пазари, тъй като елементи от базовата инфлация, като разходите за жилища, се оказаха по-устойчиви миналия месец, отколкото очакваха икономистите. Междувременно продължаващата енергийна криза в Европа доведе до още по-сериозни увеличения на цените в различните сектори - от топлинната енергия до потребителските стоки.

Използвайки някои от основните принципи на корпоративните финанси, Далио обясни защо по-високите лихвени проценти са анатема за финансовите активи, както и за реалните активи като пазара на жилища. Когато лихвените проценти се покачат, инвеститорите трябва да увеличат процента на дисконтиране, който използват, за да определят настоящата стойност на бъдещите парични потоци или плащания, обвързани с дадена акция или облигация. Тъй като по-високите лихвени проценти и инфлацията по същество представляват данък върху тези бъдещи потоци от приходи, инвеститорите обикновено компенсират, като определят по-ниска оценка.

„Когато човек прави инвестиция, извършва еднократно плащане за бъдещи парични потоци, след което, за да кажем каква е стойността им, вземаме настоящата стойност и използваме процент на дисконтиране", коментира експертът. 

Според Далио, когато лихвите бъдат понижение до нула или около нулата, това, което се случва, е повишена цена на всички активи. „И когато тръгнеш в друга посока, се проявява обратният ефект“, изтъква той.

Въпреки че Далио очаква акциите да понесат повече загуби, той посочи пазара на облигации като особена проблемна област.

Проблемът, според Далио, е, че Фед вече не монетизира дълга, натрупан от федералното правителство. Сега централната банка удвоява темпа, с който разтоварва съкровищни и ипотечни облигации от баланса си.

„Кой ще купи тези облигации?“, пита Далио, преди да отбележи, че Китайската централна банка и пенсионните фондове по света сега са по-малко мотивирани да купуват, отчасти защото реалната възвръщаемост, която облигациите предлагат, коригирана спрямо инфлацията, е значително по-ниска.

„Имахме 40-годишен бичи пазар на облигации… всеки, който притежаваше облигации, помогна на ценовите ръстове и това допълнително се подсилваше в продължение на тези 40 години“, подчертава Далио. „Сега имаме отрицателна реална възвръщаемост на облигациите… и правим така, че тя да пада още“, добавя той.

Според Далио притежаването на пари в брой все още е изгубена инвестиция, тъй като лихвените проценти не са достатъчно високи, за да компенсират напълно въздействието на инфлацията. Истинската полезност на парите обаче зависи от това как се представят валутите спрямо една друга.
„Ние сме режим на „отписване на финансови активи“, добавя Далио.

Той остава оптимистичен относно Китай, като поясни, че е рисков момент да се инвестира във втората по големина икономика в света, което може да доведе до възможности за дългосрочни инвеститори. „Цените на активите са ниски“, изтъква още Далио.