Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Газовата криза натиска пазарите, Рей Далио залага на още по-евтини акции в Европа

Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", "Бизнес старт", 27.06.2022 г.

11:28 | 27 юни 2022
Обновен: 16:04 | 27 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Песимизмът преобладава сред инвеститорите, като прогнозите за ръст на световната икономика и печалбите на компаниите са много малки, а очакванията за повишаваща се инфлация започнаха да се увеличават. Данните за инфлацията в САЩ през май изненадаха неприятно и намалиха инвестициите в акции и облигации. Спадовете в европейските пазари не отразяват напълно рисковете пред компаниите особено заплахата от пълно спиране на газа от Русия. Това каза Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Основният въпрос, който вълнува инвеститорите, е дали рецесията ще се случи. Спадът през последните месеци беше изключително концентриран в свиване на оценките на компаниите, които отразиха новата действителност на по-високи лихви и по-висока инфлация. Съотношението цена/печалба на S&P 500 намаля от над 20 до около 16.5, около 20% надолу - точно толкова е и спадът на пазарите. Оттук нататък основният въпрос е дали ще настъпи рецесия и какъв би бил спадът на печалбите на компаниите, което реално ще определи и какъв все още низходящ риск има пред пазарите на акции - ако дотук са падали поради намаляване на оценката, вече зависи как ще се развият печалбите на компаниите."

Централните банки за момента не дават сигнали, че могат да забавят вдигането на лихвите в борбата си с инфлацията.

"Въпреки сериозната пазарна корекция и влизане в мечи пазар централните банки продължават с риториката за увеличаване на лихвите. Дори балансът на Федералния резерв ще започне да намалява, което ще намали ликвидността в системата - всичко това е свързано с основния приоритет в момента - справяне с инфлацията."

Дончев напомни, че при предишни периоди на сътресения - като кризата през 2008 г. - не е имало толкова голяма инфлация и централните банки са можели да си позволят по-плавно увеличение на лихвите. Фед вече предприе резки увеличения - последното с 0.75% - и се говори сериозно за действия от страна на Европейската централна банка и положителни лихви в еврозоната до края на годината.

"Очаквам ЕЦБ да започне да увеличава лихвите, като нивото няма да е нищо впечатляващо, малко над нулата."

В коментар за кризата с газа в Европа, която се влоши след нахлуването на Русия в Украйна, Дончев заяви, че макар тя да е до голяма степен отразена от пазарите, "ако се стигне до по-дълбока криза с газа и икономиката изпадне в рецесия, ще видим още по-негативно представяне на европейските компании".

Най-големият хедж фонд в света Bridgewater на Рей Далио зае сериозни къси позиции по европейски акции през миналата седмица, напомни Дончев

"Най-вероятно инвеститорите смятат, че въпреки тези спадове, това не е достатъчно да отрази рисковете, които предстоят пред европейските компании."

Държавите се оказаха не особено подготвени за криза по време на прехода към зелена енергия и ще разчитат все повече на атомни и въглищни централи, за да компенсират намалялото предлагане на газ и петрол.

Изпадането на Русия в неизпълнение по външния ѝ дълг допълнително ще изолира руските пазари, а страната още по-трудно ще намира външно финансиране за разходите на правителството, каза Дончев. Повече от десетилетие Русия не можеше да излезе на външните пазари заради дефолта по вътрешния дълг през 1998 г. и сега се връщаме на тази позиция, добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.