Безработицата в САЩ с незначителен ръст

Майкъл Макий, Bloomberg

13:02 | 7 октомври 2022
Обновен: 13:02 | 10 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Майк, очакваме ли да намалее тази цифра?

Тя е 219 000. Намалява. Това е промяна 193, която първоначално беше съобщена миналата седмица. Ще получим актуализираните цифри само след секунда. Това означава, че наблюдаваме леко увеличение на молбите за помощи при безработица, но не много на този етап.

Един милион, триста шестдесет и една хиляди продължаващи заявления. Незначително увеличение спрямо предходната седмица.

Изглежда, че хората все още намират работа.

Вчера интервюирах Мери Дели. Говорихме за тези заявления. Тя каза, че това е последното нещо, което гледа, защото в този момент данните за трудовата заетост ви казват, че все още има много свободни работни места и хората, загубили работата си, могат да намерят друга. И заявленията ще забавят ръста си, защото компаниите в този момент не уволняват хора, а просто не попълват нови работни места.

Тогава ще звуча като служител на Фед. Когато тя погледне цялата съвкупност от данни, съвкупността е думата, вижда ли жегата, която се надига вече над този пазар на труда?

Засега виждаме, че при създаването на работни места, според Блумбърг, има разумно понижение, а не огромен спад. И това ще подскаже, че компаниите започват да намаляват малко наемането на персонал. А те искат да видят именно това. Не безработицата да се изстрелва нагоре. Но смятат че ще стане, защото в момента компаниите се нуждаят от работници.

Между другото, много добро интервю. Поздравления! Попитахте я какво ще е необходимо, за да се намалят лихвите и тя поля със студена вода теорията, че ще бъдат намалени лихвите през следващата година. Това се казва от човек, който иска да види успеха на работниците. Който иска да види напълно заети американеци. Тя обясни напрежението, което чувства пред лицето на по-високата безработица и потенциално все още рестриктивни лихвени проценти на Фед.

Тя разказа как е излязла до Wal-Mart в района на Сан Франциско с тениска и дънки, без да казва на хората, че е президент на Фед Сан Франциско и питала хората за какво се тревожите най-много в момента? И каза, че всички се оплакват от инфлацията. Никой не казал, че има проблем с намиране на работа.

Тяхната загриженост е, че работниците са в по-лошо положение, дори и да получават повишения, защото не са в крак с инфлацията. Тогава ще има малък брой хора, които ще загубят работата си, ако нивото на безработица се повиши малко.

Сега, ще се повиши ли нивото на безработицата малко или ще скочи до небето? Това ще бъде въпросът. В миналото често се е случвало да скочи до небето. Получава се много по-голямо увеличение на безработицата при рецесия. Но засега аргументите им задържат водната стихия.