Япония отново отваря границите си с надежда за бум в туризма

Страната е достъпна и привлекателна заради слабата йена и относително ускорената инфлация

17:50 | 11 октомври 2022
Автор: Уини Хсу ,Грейс Хуанг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Япония започна да приема без визи ваксинирани посетители от 68 държави във вторник, с което сложи край на почти тригодишния строг граничен контрол, който не позволяваше на туристите да посещават островната държава.

С йената, която е на най-ниското си ниво от четвърт век спрямо долара, както и с относително укротената инфлация, Япония е достъпна и привлекателна дестинация за чуждестранни посетители като Форест Лин, туристически агент от Портланд, Орегон.

"Това е уникална възможност да пътувате веднага след отварянето на границата, защото събитията ще започнат да се случват много бързо", казва 32-годишният Лин, който ще пристигне в сряда и ще остане повече от седмица. Привлечен от храната, туристическият агент заяви, че планира да похарчи малко пари. "Не се чувствам толкова виновен, че ям по-хубави ястия и отсядам в по-хубави хотели" благодарение на по-слабата йена, каза той. 

Акциите на авиокомпаниите в Токио се повишиха във вторник с пристигането на първите посетители, като Japan Airlines Co. се повиши с 3%, а ANA Holdings Inc. с 2,7%, докато по-широкият индекс Topix се понижи с 1,9%.

Като една от последните останали богати икономики, които отново отварят врати за туризъм, се очаква икономически подем, който може да задмине бума на пътуванията преди пандемията. Според неотдавнашен доклад на икономисти от Goldman Sachs, след пълното отваряне на икономиката разходите за входящи пътувания могат да нараснат с 32% до 6,6 трилиона йени (45,4 млрд. долара) годишно в сравнение с 2019 г. 

Това е добре дошло облекчение, макар и твърде късно за над 4000 предприятия, които се сринаха, след като в началото на 2020 г. търговците на дребно въведоха ограничения върху работното време. Търговците, хотелите и ресторантите са нетърпеливи да си върнат загубения бизнес. 

Japan Reopens

Японските авиокомпании вече увеличават международните полети, а вътрешните пътувания също се активизират, като много жители се възползват от липсата на опашки и достъпните цени. Преди пандемията страната беше в пика на туристическия бум, като през 2019 г. бяха регистрирани рекордните 32 млн. входящи посетители.

Търсенето на резервации за пътувания до Япония скочи над 16 пъти в азиатската Agoda, част от Booking Holdings Inc. след новината, че страната отново ще отвори врати за туристи, като най-големите източници на трафик за търсене бяха Южна Корея, Хонконг и Тайван. Това твърди Хирото Оока, директор на представителството в Agoda International Japan.

Резервациите също скочиха веднага след новината и не показват признаци на забавяне, каза Оока в интервю.

Въпреки шумотевицата около повторното отваряне на границите на Япония, скоростта и мащабът на възстановяването на туризма остават трудни за оценяване. Ограниченото отваряне на границите през юни за групови екскурзии не успя да привлече значителен трафик. Посетителите от Китай, на които се падаше повече от една трета от разходите на туристите преди пандемията, все още са ограничени от входящи и изходящи пътувания като част от политиката на страната за Covid Нула. 

Japan Reopens
Туризмът в Киото бавно се възстановява. Туристи се разхождат по пътеката Тори в светилището Фушими Инари-Таиша в Киото на 8 октомври 2022.

"Само по себе си е голям проблем, че хората от Китай не идват, тъй като преди пандемията страната беше един от трите най-големи входящи пазара", каза Оока от Agoda.

Според Такахиде Киучи, икономист в Nomura Research Institute, ще са необходими около две години, за да се достигнат нивата отпреди пандемията. В цялата страна все още има недостиг на хотелски стаи, който със сигурност ще се задълбочи, освен ако повече японци не изберат да пътуват в чужбина, а не в страната, пише Киучи в неотдавнашен доклад.

Местните пътувания станаха по-привлекателни във вторник със стартирането на общонационална програма за субсидиране от японското правителство. Пътуващите ще получават отстъпки за пътувания в страната и купони, които да харчат в дестинацията си, докато офертата приключи в края на декември. Тя е наследник на кампанията "Go To", стартирала през 2020 г., която имаше за цел да подкрепи туристическата индустрия при липсата на посетители от чужбина, но беше спряна по-късно същата година, след като случаите на Covid рязко нараснаха.