Ръст на индустриалното производство в Япония за август

Шери Ан, Bloomberg Хонконг

09:30 | 30 септември 2022
Обновен: 14:59 | 30 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Японската фабрична активност се повиши през август за трети месец, докато продължава възстановяването от проблемите със снабдяването през пролетта. Индустриалното производство се повиши с 2,7% от юли. Анализаторите очакваха само 0,2% ръст. Данните показаха и нови признаци на затягане на трудовия пазар и силни продажби на дребно с 1,4% ръст от юли.

Ураганът Иън набира сила над Атлантика и се усеща вече над Северна Каролина след като остави 240-километрова ивица разрушения в централна Флорида. Бурята разруши къщи прекъсна електропроводи и предизвика нечувани наводнения в щата. Токът спря за 2,6 млн домакинства и бизнеси. Президентът Байдън каза, че може би има жертви.

"Това е сигурно най-смъртоносния ураган в историята на Флорида. Цифрите още не са ясни, но по предварителни данни може да има доста жертви. Ще научим повече, но засега знаем, че много семейства са пострадали. Много, много хора. Цялата страна страда заедно с тях", каза Байдън.

МВФ призовава за решителен и координиран подход към глобалната хранителна криза и каза, че е по-сериозна отпреди 10г., когато имаше смъртни случаи и социални безредици. МВФ казва, че 48 страни имат нужда тази година от 50 млрд долара, за да се справят с острия недостиг на храни тази година.

САЩ наложи санкции на 10 компании заради нарушение на иранското петролно ембарго, включително фирми от Китай, Хонконг, Индия и ОАЕ. Министерството на финансите каза, че санкциите са свързани с продажбата на ирански петрохимически продукти за стотици милиона долари до крайни потребители в Азия. Решението е част от мащабен план да бъде спряно финансирането на Иран, за да бъде принуден да се върне към ядрената сделка от 2015г.

Разочарование за индийските облигации, след като FTSE Rusell отказа да добави суверенния дълг на страната в индекса си на развиващите се пазари. Операторът каза, че диалогът с централната банка на Индия ще продължи и страната ще остане под наблюдение до следващия март за евентуално включване в индекса. Пазарите очакват в близките дни оценката на индекса от JPMorgan.