От над 30 милиона чуждите туристи в Япония спаднаха до малко над 200 хил. души

В страната има дневен лимит за пристигащите от чужбина

18:18 | 11 септември 2022
Обновен: 10:27 | 12 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Япония предприема мерки за премахване на дневния лимит за пристигащите от чужбина от октомври и ще обмисли отмяната на други оставащи пречки пред чуждестранния туризъм по същото време, съобщи  Bloomberg.

Сама по себе си, липсата на тавана от 50 000 души на ден няма да върне отвореността на японските граници отпреди пандемията, тъй като и в момента от чужденците, които не пребивават в страната, се изисква да получат визи за краткосрочен престой и могат да влизат с цел туризъм само в рамките на одобрени туристически пакети.

Правителствените служители са разделени по въпроса кога да се премахнат тези мерки. Едно от предложенията е и трите да отпаднат едновременно, докато други призовават първо да бъде свалено ограничението за влизане и да се наблюдават резултатите, преди да се разреши връщането на индивидуалния туризъм и премахването на визите.

По-рано в неделя заместник-главният секретар на кабинета Сейджи Кихара заяви пред японска телевизионна програма, че правителството ще облекчи допълнително правилата си за туризъм в "подходящо време", защото Япония "не трябва да изостава" от останалия свят.

Премиерът Фумио Кишида обеща по-рано тази година да направи Япония толкова лесна за посещение, колкото и другите страни от Г-7, но отварянето на страната беше поетапно, като дневният лимит за влизане беше разхлабен на етапи, а от туристическите групи първоначално се изискваше да бъдат придружавани през цялото време. Миналата година Япония е имала около 246 000 чуждестранни посетители, което е далеч от рекордните 31,9 милиона през 2019 г.

Администрацията на Кишида е на мнение, че трябва да облекчи ограниченията за пътуване през есента и ще бъде трудно да се направи ход по-късно, ако зимата донесе възобновяване на инфекциите с Covid-19.