Екс шеф на МФ на Япония очаква намеса за йената

Сю Кийнън, Bloomberg

08:30 | 21 септември 2022
Обновен: 14:36 | 21 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Бивш директор по валутната политика в японското министерство на финансите каза, че правителството може да се намеси на пазара във всеки един момент, ако йената се нуждае от подкрепа. Тацуо Ямазаки заяви, че отлагането миналата седмица от страна централната банка, означава, че властите са готови да предприемат действия дори и без одобрението на Съединените щати. Ямазаки заяви пред Bloomberg, че министерството на финансите следи настроенията и няма да позволи спекулации с йената.

"Министерството на финансите се фокусира над движението на валутния курс и ако има, да речем, движение от 5 йени или повече в рамките на няколко дни, то мисля, че това е момента да се покаже на обществото, че японското правителство няма да допусне такива спекулации", каза Тацуо Ямазаки, бивш заместник финансов министър на Япония.

HSBC заявиха, че огромната корекция на пазара на китайските недвижими имоти може да продължи още две години. Директорът, Ноел Куин каза, че корекцията е по-ускорена и радикална отколкото се очакваше. Миналия месец от HSBC казаха, че ще предприемат допълнителни действия по своята експозиция от над 12 милиарда долара в сектора. Китайските строителни компании току-що отбелязаха своите най-слаби печалби от повече от десетилетие насам.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш даде остра оценка на ситуацията в света при откриването на Генералната асамблея. Той критикува неспособността на световните лидери да предприемат спешни мерки по редица проблеми – от климатичните промени до неравенството и войната в Украйна. Гутереш каза, че „светът е застрашен и парализиран“.

"Хартата на ООН и идеалите, които олицетворява са застрашени. Ние сме длъжни да действаме и въпреки това сме парализирани от колосалната световна неефикасност", каза Гутереш.