Националистът Лего печели изборите в канадската провинция Квебек

"Бъдеще за Квебек" печели 89 от 125 места в парламента

19:10 | 4 октомври 2022
Автор: Матю Дион
Франсоа Лего, премиер на канадската провинция Квебек. Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg
Франсоа Лего, премиер на канадската провинция Квебек. Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Премиерът на канадската провинция Квебек Франсоа Лего спечели още един мандат, укрепвайки властта си с обещания за намаляване на данъците върху доходите, предоставяне на чекове на милиони граждани, които трябва да се справят с нажежената инфлация, и защита на френския език, пише Bloomberg.

Управляващата коалиция „Бъдеще за Квебек“ спечели 89 от общо 125 места в парламента на провинцията по време на вота от понеделник. Либералната партия на Квебек отива в опозиция с 23 места.

„Трябва да продължим да създаваме богатство, защото това ни дава средства за големите амбиции, които имаме за Квебек“, изтъква 65-годишният Лего в своята реч след изборите в Квебек Сити. „Имаме възможността да трансформираме нашата икономика, за да станем един от световните лидери в зелената икономика“, добавя той.

Победата означава, че Лего може да приложи плана си за намаляване на данъците за хората с най-ниски доходи и да осигури плащания от 400 до 600 канадски долара тази есен за жители, чиито доходи за 2021 г. са по-ниски от 100 000 канадски долара (около 73 300 долара).

Лего също така обеща десетки милиарди канадски долари разходи под формата на финансова помощ за възрастните хора, подобряване на здравеопазването и изграждане на инфраструктура.

Но привидно лесната му победа на изборите не отразява точно настроенията сред жителите на втората по големина канадска провинция. 

Близо 60% от избирателите избраха партии, различни от тази на Лего, но техните гласове бяха разделени почти поравно между четирите основни опозиционни групи. Популярността на премиера на Квебек спадна по време на петседмичната предизборна кампания.

Редица бизнес групи и компании искат правителството да разхлаби условията за мигрантите, за да облекчи острия недостиг на работници в провинцията, чието население възлиза на 8,7 милиона души. Премиерът беше разкритикуван, след като каза, че би било „малко самоубийствено“ за френския език, ако провинцията повиши нивата на имиграция до над 50 хиляди души годишно.

Квебек има

Квебек има най-висок брой свободни работни места. Графика: Bloomberg 

През май неговото правителство прие противоречив закон за укрепване на правата на френския език. Всички фирми ще бъдат задължени да обслужват клиентите си на френски. Местна агенция, отговорна за прилагането на закона, ще има достъп до вътрешната и външната комуникация на компанията при постъпила жалба.

Повече от 150 бизнес лидери подписаха писмо, с което предупреждават Лего, че законът „заплашва да нанесе огромни щети на икономиката на провинцията“, като поставя нови бариери пред бизнеса и привличането на таланти. Но с електоралното си мнозинство премиерът едва ли ще отстъпи от най-спорните езикови мерки.

„Аз ще бъда премиерът на всички жители на Квебек“, изтъкна Лего в понеделник вечерта. „Най-голямото задължение на премиера е да защитава нашия език. Независимо дали ни харесва или не, бъдещето на френския език зависи много от способността ни да се интегрираме с онези, които са решили да изградят бъдещето си в Квебек“, добавя премиерът на провинцията.

По-голям дефицит

Лего, предприемач и съосновател на туристическата компания Transat A.T. Inc., за първи път остави своя отпечатък в политиката с „Квебекска партия“. През 2011 г. той основава „Бъдеще на Квебек“, дясноцентристка и националистическа партия, която се стреми да привлече избиратели, уморени от дебата за независимостта на Квебек.

Лего казва, че ключовият въпрос на изборите е бил за икономиката и това „кой би могъл да помогне на жителите на Квебек да върнат парите в портфейла си“.
Неговите данъчни облекчения и обещания за разходи ще увеличат нуждите на Квебек от краткосрочни заеми. Бюджетният дефицит на провинцията ще се увеличи до 7,7 млрд. канадски долара през текущата фискална година от 1,7 млрд. канадски долара, според прогнозите на партията. Въпреки това правителството планира да намали нетния дълг на Квебек до 36% от брутния вътрешен продукт (БВП), от 38% в рамките на четири години.

Лего представи и амбициозни инфраструктурни планове, като разходите за пътища, болници, училища и обществен транспорт се очаква да достигнат 150 млрд. канадски долара между 2023 и 2033 г. Това включва противоречивия мегатунел за 6,5 млрд. канадски долара между столицата на Квебек и предградието Левис.

Лего също така се ангажира да поиска от Hydro-Quebec, местният доставчик на електроенергия, да проучи изграждането на нови язовири и да изгради 3000 мегавата вятърни мощности.

Разделена опозиция

Либералната партия и „Квебекска партия“, които управляваха политиката на провинцията от 1970 г. до 2018 г., претърпяха исторически неуспехи.
Либералите на Доминик Англад спечелиха само едно място извън региона на Монреал и заеха четвърто място в гласуването с 14,4%.

„Квебекската партия“, която два пъти проведе референдуми за това дали Квебек трябва да иска независимост от Канада, беше почти унищожена, печелейки само три места, въпреки че събра почти 15% от гласовете. 

В изявление канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че очаква с нетърпение да работи с Лего за „насърчаване на растежа на зелената икономика, борбата с изменението на климата, намирането на решения за недостига на работна ръка“ и за подпомагане на създаването на нови и достъпни жилища.