Все по-високи наеми на жилищата в Канада заради покачване на лихвите по кредитите

Наемодателите изискват предварителен наем за месеци напред, а понякога дори настройват наемателите един срещу друг, за да видят кой ще плати повече

13:30 | 24 юли 2022
Обновен: 14:33 | 24 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Канада спадат бързо след рязкото им покачване по време на пандемията от коронавирус, но това не носи голямо облекчение за потребителите, които са изправени пред неимоверно високи наеми и намаляваща покупателна способност с повишаването на лихвените проценти, информира Reuters.

Отчаяните бъдещи купувачи попаднаха в трескаво наддаване за недвижими имоти по време на пандемията, когато цените на жилищата в Канада се повишиха с повече от 50% само за две години.

Сега конкуренцията се е пренесла в областта на наемите, като според агенции за недвижими имоти и съобщения в медиите наемодателите изискват месеци наред предварителен наем, а понякога дори настройват наемателите един срещу друг, за да видят кой ще плати повече.

Средният наем на апартамент с 1 спалня в Канада е нараснал с 13,7% от началото на годината, сочат данни на Rentals.ca, като на годишна база наемите са се увеличили с 18,5% в Торонто и с 19,2% във Ванкувър.

Преминаването от трескаво търсене на жилища за покупка към жилища за отдаване под наем ясно показва един по-широк проблем с канадските жилища: те просто не са достатъчно, казва Дан Скарроу, президент на Macdonald Realty във Ванкувър.

"По-високите лихвени проценти не унищожават търсенето на жилища, а само го изместват от покупка към наемане", казва той.

"Търсенето просто се прехвърля между наематели и купувачи в зависимост от това къде са лихвите, докато има ограничено предлагане."

Централната банка на Канада повиши основния си лихвен процент от 0,25% в началото на годината на 2,5% сега, за да се бори с инфлацията, която през юни достигна почти 40-годишен връх от 8,1%.

Бързото нарастване на разходите по заемите е довело до охлаждане на пазара на недвижими имоти, като е свалило средната цена на жилищата в Канада с 18,5% спрямо пика през февруари, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти.

Но по-меките цени изглежда не помагат на бъдещите купувачи, които сега не могат да получат заеми поради далеч по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити. Това от своя страна води до увеличаване на търсенето на наеми.

"Наемите са станали луди, защото хората трябва да имат къде да живеят", казва Пол Евистън, агент по недвижими имоти във Ванкувър. "Търсенето на пазара на наеми наистина нарасна, тъй като много хора, които са били потенциални купувачи, сега са принудени да наемат жилище."

Според агенти на недвижими имоти това горещо търсене на имоти под наем е поставило долна граница на цените на апартаментите в големите градове, като инвеститорите се чувстват достатъчно уверени да изчакат спада на цените, а някои дори искат да закупят още инвестиционни имоти.

Агентът от Торонто Имран Хан току-що е продал тавански апартамент на инвеститор, който е успял да го отдаде под наем в рамките на няколко дни след приключването на сделката.

Нарастващата имиграция и завръщането в градските центрове след пандемията допълнително ще засилят търсенето на градски апартаменти, казва Хан. От своя страна наемодателите настояват за по-високи наеми, казват агентите.

Преминаването от собствени жилища към жилища под наем започва да се проявява и в данните за инфлацията в Канада, като инфлацията при наемите остава близо до 32-годишния връх, достигнат през април.

Разходите за лихви по ипотечни кредити, които рязко спаднаха с настъпването на пандемията и намаляването на лихвените проценти, сега рязко нарастват. Собствениците на жилища, които са взели кредити с променлив лихвен процент, или тези, чиито ипотеки предстои да бъдат подновени, изпитват най-големи затруднения.

"В момента всъщност е един от онези уникални моменти, в които всички -  купувачи, продавачи и наематели,изпитват затруднения", казва Хан. "Обикновено има победител. Но мисля, че този път наистина всички се борят”.