Канада и Германия с договор за бъдещето на енергетиката

Алис Аткинс, Bloomberg

17:25 | 24 август 2022
Преводач: Мария Попова

Канада планира да започне снабдяване със зелен водород на Германия. Премиерът Джъстин Трюдо и канцлерът Олаф Шолц подписаха 5 годишен договор за горивото, което ще се произвежда с вятърна енергия в източните провинции на Канада. Целта е да се създаде трансатлантическа снабдителна верига за водород като първите доставки ще са през 2025.

EDO съобщава, че почти половината от Европейския съюз е обхваната от суша, а времето се очаква да остане топло и сухо до ноември. Освен, че е засегната реколтата, сушата оказва влияние и на енергийния сектор и особено на водноелектрическите централи и охлаждащите системи на ядрените централи.

Лиз Тръс, която е фаворит за поста министър председател обяви, че ще проведе фискални промени още в първите седмици след заемане на длъжността. В изказване пред събрание на консервативната партия, Тръс набеляза помощите за разходите за живот за пенсионерите. Кампанията ѝ дава сигнал, че тя няма да изчака обичайния предварителен бюджет преди да предприеме действия по растящите сметки за ток. Резултатите от надпреварата ще бъдат обявени на 5 септември.

Китай отваря врати за чуждестранни студенти за първо път от повече от 2 години като облекчава ограниченията заради пандемията. Запазва се задължителната карантина, но ходът показва, че Пекин се опитва да нормализира някои аспекти от икономиката без да се отказва от подхода си за нулев ковид.