В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европа не получава природен газ от Канада и това няма да се промени скоро

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, „В развитие”, 02.08.2022 г.

15:58 | 2 август 2022
Обновен: 19:05 | 2 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Не виждам как в обозримото бъдеще Канада може да замени руския природен газ, който идва в Европа. Европейският съюз се нуждае от около 400 млрд. куб.м. природен газ на година, а 40% идват от Русия. Няма как с втечнен природен газ да се заменят тези количества. Мисля, че замяната ще дойде чрез тръбопроводи и то по-скоро от Африка. След започване на войната в Украйна, Италия беше много активна и благодарение на правителството на Марио Драги, което подписа споразумения с Алжир и Либия, зависимостта ѝ от руски газ е спаднала от 40% на 20-25%. Това каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването „В развитие” с водещ Петко Трухчев.

Канада има много големи запаси на петрол и природен газ  - запасите на петрол са около 150 милиарда барела, което я поставя на трето място в света след Венецуела и Саудитска Арабия. Запасите на природен газ са между два и три трилиона куб.м., което я поставя на 18-то място в света. Канада добива големи количества природен газ, като 30% са за експорт. 90% от този експорт отива за САЩ, защото икономиката на Канада е почти напълно интегрирана с икономиката на Съединените щати.

На срещата на Г-7 в Германия през месец юни канадската страна потвърди, че ще помогне на Европа, с каквото може по отношение на енергийната криза, но това ще изисква време.

В момента Европа не получава природен газ от Канада и това няма да се промени в близките няколко години, защото терминалите за втечнен природен газ по атлантическото крайбрежие на Канада нямат достатъчно капацитет, трябва да се премине през доста тежък разрешителен режим, икономически да се обосноват тези инвестициите, които са огромни, а трябва да се направи и допълнителна инфраструктура, което изисква време.

Що се отнася до проекта за изграждане на LNG терминал в канадската провинция  Нова Скотия, събеседникът отбеляза, че там има проблеми с еко активисти, които трябва да бъдат решени и построяването ще отнеме 3-4 години.

По отношение на цените на горивата в Канада Алекс Нестор посочи, че те също са се вдигнали.

„Канада не е изключение, тя е част от световния енергиен пазар и макар да е далеч от конфликта в Украйна, няма как тази ситуация да не повлияе на пазарите за енергия в Канада”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.