Моралната полиция в Иран изчезва от улиците след десетки убити по време на протестите

След смъртта на жена в ареста, Техеран обмисля да разхлаби тактиките за контрол на ислямското облекло

18:00 | 28 септември 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните дни бяло-зелените патрулни микробуси, използвани от иранската нравствена полиция за наблюдение и арест на жени, които не спазват ислямските правила за обличане, изчезнаха от улиците на Техеран. През последното десетилетие, символ на репресиите на ислямската република срещу жените, микробусите не се виждат даже пред центъра на нравствената полиция в центъра на Техеран, пише Financial Times.

Този месец Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, беше качена в един от тези автомобили. По-късно тя почина в ареста, което предизвика най-масовите улични протести в цялата страна от размириците през 2019 г. заради цените на горивата. По данни на държавната телевизия най-малко 41 протестиращи са загинали. Стотици хора са били арестувани, съобщават местните агенции, включително политически активисти и журналисти.

Възмущението от смъртта ѝ е толкова голямо, че хора от целия ирански политически спектър призоваха да се сложи край на официалното полицейско преследване на женското облекло.

"Най-вероятно патрулът ще бъде изтеглен от улиците", казва Саид Лайлаз, анализатор от реформаторските среди. "Ислямската република ще има сериозен неуспех по отношение на хиджаба на практика и няма да има друг избор, освен да даде повече социална свобода на младежите от градската средна класа."

Повече от седмица млади протестиращи, много от които на същата възраст като Амини, се изсипаха по улиците на градове в цялата страна, скандирайки антирежимни лозунги като "Не искаме ислямска република" и "Смърт на диктатора".

Студентите от университетите демонстрираха в студентските градчета, а протестиращите жени изгаряха забрадките си. Други се изправиха пред полицията за борба с безредиците, без да носят хиджаба си, като не показаха почти никакъв страх. Въпреки че протестите вече са утихнали, иранците в социалните мрежи все още споделят снимки на жени, убити по време на протестите.

За младите хора, борещи се с огромни икономически проблеми като бедността и неравенството, тези патрули са се превърнали в гръмоотвод за техния гняв, казва Емад Афроу, социолог, пред държавната информационна агенция IRNA.

"Започнахме нещо, което няма никаква човешка, морална, логическа и дори правна обосновка", каза той. "Начинът, по който един [полицай] хвърля жена в колата, е нечовешки и неислямски".

Носенето на хиджаб е един от определящите образи на теократичния режим. След ислямската революция през 1979 г. революционерите принуждават жените да носят забрадки на обществени места. През 1983 г. хиджабът официално става задължителен за жените. Нарушаването на това правило се наказва с до 74 удара с камшик. По-късно бичуването е заменено със затвор и глоби.

Хардлайнерите при бившия президент Махмуд Ахмади-Неджад превръщат полицията в отговорна за "насърчаването на социалната сигурност" през 2006 г., когато създават Морален патрул - наименование, което по-късно е променено на Полиция за морална сигурност, въпреки че хората продължават да ги наричат Морален патрул. Много полицейски служители не желаеха да поемат тази отговорност, защото твърдяха, че не е тяхна работа да се занимават с косите и дрехите на жените.

Прилагането на правилата за носене на хиджаб се засили през последната година, след като с избирането на Ебрахим Раиси за президент хардлайнерите поеха контрола над всички звена на държавата. Те се надяваха, че по-строгото прилагане на правилата за хиджаба може да забави модернизацията на Иран, който е все по-светско общество.

Но, отбеляза Джалал Рашиди Кучи, член на парламента, "полицията е пострадала заради Моралния патрул", като "няма резултати, а само загуби за страната".

Жените, които арестуват, трябва да поемат писмен ангажимент да не нарушават отново закона и да посещават едночасови уроци по морал. Собствениците на автомобили също така получават текстови съобщения да отидат в центъра на моралната полиция, ако в колите им има жени без забрадки. След това колите им се конфискуват за срок до два месеца.

Не е ясно колко полицаи работят в Моралния патрул, но присъствието им на оживени площади, в паркове и пред станциите на метрото кара жените да се чувстват несигурни. Амини е арестувана в парк малко след като е излязла от близката спирка на метрото в центъра на Техеран. Семейството ѝ твърди, че е била пребита в микробуса. Властите отричат това и твърдят, че тя е имала придружаващо заболяване.

Не е ясно какво ще последва, въпреки че не се очаква Ислямската република да отмени закона за хиджаба.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей не е коментирал последните протести, но преди два месеца защити задължението да се носи хиджаб. Според него фактът, че иранските жени заемат половината от местата в университетите, ясно показва, че ислямският хиджаб не е пречка за напредъка на жените.

Консервативни организации обаче призоваха да се прекрати ролята на полицията в прилагането на правилата. "Как може една сила, която отговаря за реда и сигурността, да отговаря за провеждането на курсове по хиджаб?", питат от Щаба за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока.

"Религиозни убеждения не се създават с палки, арести и патрули. Не можем да принуждаваме хората да влизат в рая", казва пред вестник "Шарх" Голамреза Нури Гезелджех, парламентарен депутат от Реформаторския блок.

Той обаче се отнася с пренебрежение към въвеждането на глоби. "Сякаш човек може да решава за рая и ада с пари", каза той.