Размириците в Иран се задълбочават, а смъртните случаи вече са 17

Демонстрациите започнаха миналия петък след смъртта на 22-годишна жена

20:30 | 22 септември 2022
Автор: Патрик Сайкс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Броят на убитите по време на иранските протести, предизвикани от смъртта на жена в полицейски арест, нарасна до 17 души, включително демонстранти и полицаи, съобщи държавната телевизия.

Елитният Корпус на гвардейците на ислямската революция излезе с изявление, в което определи размириците като "заговор", в който протестиращите са били организирани и въоръжени от "врага", което обикновено е препратка към САЩ и Израел.

Демонстрациите започнаха миналия петък след смъртта на 22-годишната Махса Амини, млада жена, която изпадна в кома, след като така наречената "морална полиция" на Техеран я арестува за предполагаемо нарушаване на ислямските правила за обличане.

Съобщава се за протести в десетки градове, включително в столицата Техеран, както и в Карадж, Шираз, Табриз, Керман, остров Киш, Язд, Нейшапур, Есфахан и Машхад. Това са най-масовите вълнения в Иран от ноември 2019 г. насам, когато властите спряха интернет и според правозащитни групи убиха стотици хора.

Звената на "нравствената полиция" отдавна са крайно непопулярни, но протестите са първият сериозен упрек към действията им. На кадри от протестите, публикувани в социалните медии през последните няколко дни, се вижда как невъоръжени демонстранти се обръщат срещу униформени полицаи и служители за борба с безредиците с електрошокови палки или пистолети.

Милициите, които са под командването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, се разполагат, за да проникват на обществени събрания и да разпръскват протести с насилие. Те са известни с това, че записват на видео и фотографират протестиращи и минувачи, за да ги насочат по-късно към преследване и арест.

През изминалата нощ в Иран се съобщаваше за масови прекъсвания в интернет, като в Техеран мобилният достъп до интернет беше временно спрян.  В сряда организацията за наблюдение на интернет Netblocks съобщи, че достъпът до Instagram, изключително популярна платформа в Иран, също е бил ограничен.

В момента президентът на Иран Ебрахим Раиси участва в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където пътуването му беше помрачено от насилието у дома.