Протестите в Иран се водени от поколението Z

Симон Фоксман, Bloomberg

16:30 | 27 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Каква е причината за тези нови протести в Иран?

Смъртта на Махса Амини наистина докосна младото население на Иран. Нравствената полиция, която задържа Махса Амини е силно недолюбвана в страната. Проучване от 2020 г. показва, че 72% от иранците са против задължителния хиджаб, заради който Махса Амини е била арестувана.

Семейството ѝ твърди, че е изпаднала в кома и починала след като била пребита в полицията. Като цяло има отпор от страна на по-младото население, което вижда себе си свързано с интернет, с потенциално по-модерно отношение към исляма и към държавата. И това изглежда наистина е докоснало струна у много от протестиращите на улицата.

Симон, имало е и протести и преди и винаги сценарият е бил един и същ: жестоки репресии. Има ли причина да вярваме, че този път може да е различно?

Наистина е трудно да се каже. От една страна, тези протести все още не са толкова мащабни, колкото демонстрациите на Зеленото движение през 2009 г.  - протести на средната класа против режима и станаха стандарт за най-големи протести в Иран.

Въпреки това демонстрациите успяха да обединят широки икономически слоеве - бедни и много богати, прогресивни и консервативни.

Скоро няколко консервативни жени казаха, че всеки трябва да може да избира дали да носи хиджаб или не. Това е разликата между този протест и последния. В Иран имаме много младо население. Изглежда този път протестите са водени от поколението Z.