6 жертви при протестите в Иран

Вони Куин, Bloomberg

11:00 | 22 септември 2022
Обновен: 14:35 | 22 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Държавните медии в Иран съобщават за поне шестима убити по време на протестите в цялата страна заради смъртта на задържана от полицията жена. Двадесет и две годишната Махса Амини беше задържана от така наречената „нравствена полиция“ за нарушаване на правилата за обличане на жените. В събота, денят на погребението в западен Кюрдистан, имаше насилствени прояви в много градове.

Щатът  Ню Йорк съди Доналд Тръмп и три от децата му за предполагаемо раздуване на стойността на активите в компанията му за недвижими имоти. Това става след няколко годишно разследване на сделките на бившия президент и семейството му. Иванка, Ерик и Доналд Тръмп-младши също са посочени. Бившият президент нарече делото „лов на вещици“ и каза, че главният прокурор трябва по-скоро да се занимава с тежките престъпления.

Правителството на Западна Австралия обяви нови правила насочени към справяне със сексуалните посегателства в минната индустрия. Това става след разследване разкрило множество случаи на насилие срещу жени в компании като ВНР и Rio Tinto. Щатското правителство е подкрепило всичките 24 препоръки, които включват финансиране на правни консултации и подобрена сигурност в компаниите.