За какво да внимаваме при пазарите на суровини, които очакват срив в предлагането

Най-важните събития през идната седмица, които ще повлияят на пазарите на суровини

14:55 | 5 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Проблемите с предлагането изглежда ще доминират пазарите на суровини в следващите дни, като недостигът на природен газ в Европа е на фокус заедно с решението на ОПЕК за петрола, пише Bloomberg.

Продължителното затваряне на ключов газопровод от страна на Русия заплашва да предизвика още по-голям смут в световните пазари на енергия и газ, с което предвещава големи проблеми за европейските икономики. Лидерите на страните на континента обмислят безпрецедентни мерки за справяне с кризата. Саудитска Арабия пък посочи, че може да съкрати добив на суров петрол преди срещата на ОПЕК+ в понеделник.

Отвъд океана метеорологичните условия са екстремни и носят големи рискове за земеделието. Пазарът е насочил вниманието си към сезона на ураганите и към Калифорния, където високите температури заплашват да предизвикат горски пожари и натоварена електрическа мрежа. Във вторник Австралия, която е една от водещите държави производителки на зърно, ще обнови прогнозата си за реколтата.  

В сряда Китай, който се възстановява от историческата суша, ще публикува данни за търговията, които ще дадат повече ясното относно вноса на суровини. Публикуването на данните се случва в момент на недостиг на енергия, криза в пазара на недвижими имоти и стриктните правила на правителството за нулев Covid, които в момента се прилагат в големия град Чънду.  

Цените на петрола започнаха седмицата със силно увеличение, тъй като търговците се подготят за срещата на ОПЕК+ на фона на постоянно променящата се глобална обстановка. Суровият петрол се възстановява след три поредни месеца на понижение в цените след като се срина под 100 долара за барел заради опасенията относно понижения икономически растеж в Китай и паричното затягане в САЩ.

Петролният лидер Саудитска Арабия даде знак, че се готви да намали добива, което може да насочи пазара в обратната посока. Този ход предизвика ентусиазъм сред някои членове на картела, но като се има предвид, че инфлацията все още вещае мрачни перспективи за европейските икономики, Риад може да се поколебае и да не рискува срив в отношенията си с Белия дом.

„Ситуацията в Калифорния ще става все по-интензивна“, каза генералният директо на електрическата мрежа Елиот Майнзер. Горещините в щата са безпощадни. Септември месец започна с високи температури в САЩ и изглежда, че те ще се задържат поне до средата на месеца. Електрическият оператор на щата предупреди в неделя, че има висок риск от претоварване.

Проблемите със сушата се задълбочават заради горещините, което е проблем за земеделието и увеличава риска от горски пожари. В същото време жителите на Калифорния използват по-често климатиците си, което поставя под напрежение електропреносната мрежа. Операторът на мрежата заяви, че очаква търсенето на електроенергия да достигне 50.1 гигавата във вторник, което се приближава до историческия рекорд през 2006 година. Един гигават е достатъчен за снабдяването на 750 000 домакинства в Калифорния.

Търговците на кафе, захар и памук следят внимателно прогнозата за времето около Мексиканския залив, тъй като сезонът на ураганите в Атлантическия океан наближава своя пик. Първият ураган за сезона, който се формира около Азорските острови, беше наречен Даниел, но не представлява опасност за региона, тъй като се задържа над океана.

Силните бури могат да застрашат реколтата от захар във Флорида и Луизиана, които са най-големите производители в САЩ, както и реколтата от цитрусови плодове във Флорида, която е най-големият доставчик на плодов сок в страната.

За сметка на това в Австралия се очакват добри новини при публикуването на данните за тримесечието относно реколтата от пшеница. Влажността в страната тази година даде на производителите повод за оптимизъм. След като засилиха засяването, фермерите очакват силна реколта, като се очаква докладът да отбележи корекция в посока нагоре във прогнозата, която беше силна и преди.

Перспективата за по-голям добив ще донесе известно облекчение на фона на опасенията в световните пазари на зърнени храни. Екстемните температури намалиха реколтата в много части на Европа, като има подобни притеснения и в Аржентина, която е най-големият производител в южното полукълбо. Сушата намалява добива и в САЩ и Китай. Дори и след възстановяването на доставките от Украйна, има опасения за следващата реколта, тъй като доста земеделски земи бяха изгубени заради войната.

Данните за вноса в Китай през август ще бъдат ключови за формирането на цените на металите. Въпреки че правителството планира да инвестира силно в инфраструктура и това ще съживи до известна степен пазарите, все още има съмнения относно ефекта от мерките срещу вируса върху икономическата активност и сектора на недвижимите имоти.

Индексите на прекупвачите от миналата седмица показват, че има поводи за оптимизъм и че цените вече може да са достигнали дъното си. Стоманената индустрия отново се е свила през август, но темпото на свиване е намаляло рязко и при отсъствие на затваряния, Китай навлиза в най-интезивния си строителен сезон. Търговците ще наблюдават данните, за да видят дали това е довело до по-голямо търсене на метали като желязо и мед.