Бизнесът с комунални услуги на Berkshire е показателен за магията на Бъфет

BHE може да се нареди сред най-големите успехи на инвеститора, заедно със залозите в Apple и Coca-Cola

08:00 | 31 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg
Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg

Печалбите от бизнеса с комунални услуги на Berkshire Hathaway са нараснали повече от 30 пъти откакто Уорън Бъфет купи ядрото на това звено през 2000 г. Резултатите са показателни за силата на търпеливия подход на изпълнителния директор за изграждане при бизнес и печалба за акционерите, пише Barron’s.

Ако Berkshire Hathaway Energy беше публична компания, тя би била втората по големина в САЩ по пазарна капитализация в своята сфера. Две десетилетия на реинвестиране на печалбите, вместо изплащането им към акционерите, превърнаха едно скромно по размер дружество в сферата на комуналните услуги от Айова в огромна компания, която се нарежда сред най-големите успехи на Бъфет през неговите 57 години на лидерската позиция.

„BHE успя да отбележи значително по-бърз растеж спрямо конкурентите си заради връзката си с Berkshire Hathaway“, коментира Джим Шанахан, анализатор в Edward Jones. Той обяснява, че повечето компании в сферата на комуналните услуги изплащат дивиденти в размер на 60-70% от печалбата им. „За BHE няма такава цел, което позволява на дружеството да използва наличните средства за инвестиции в недвижима собственост, машини, оборудване и придобивания“, добавя експертът.

Berkshire Hathaway първоначално инвестира около два милиарда долара за закупуването на MidAmerican Energy, дружество от Айова, която е ядрото на компанията. Оттогава печалбите на Berkshire Hathaway Energy след данъците нарастват от 122 милиона долара до четири милиарда долара.

BHE не е публична компания, но оценката ѝ беше подчертана през юни, когато дружеството изкупи обратно 1-процентен дял в бизнеса от Грег Абел, изпълнителен директор на Berkshire, който е спряган за най-вероятния наследник на Бъфет. BHE е платила 870 милиона долара за този един процент, става ясно от данни на Berkshire, които бяха публикувани по-рано през август.

Това оценява компанията на 87 милиарда долара – повече от Duke Energy и Southern Co., които се нареждат на второ и трето място по пазарна капитализация след доставчиците на електроенергия. Само NextEra Energy струва повече на фондовия пазар.

Цената изглежда справедлива - при приблизително 22 пъти нетния приход на BHE за миналата година – в съответствие с други доставчици на комунални услуги.

Оценката на BHE нараства значително от началото на 2020 г., когато беше 53 милиарда долара. Тогава дружеството изкупи обратно някои акции от Уолтър Скот, директор на Berkshire, който почина миналата година. Сега Berkshire притежава 92-процентен дял от BHE, а останалите 8% са в звена на Скот. Има спекулации, че 8-процентният дял може да бъде продаден тази година.

BHE продължава да се разраства. Тя притежава доставчици на електроенергия в Средния Запад и по Западното крайбрежие; голямо портфолио с компании за възобновяема енергия; няколко газопровода, пренасящи 15-процентен дял от американския газ. Дружеството осъществява посредническа дейност в областта на недвижимите имоти; държи бизнес за комунални услуги във Великобритания; и има 8-процентен дял от BYD – китайската компания за автомобили и батерии.

Делът в BYD се оценява на почти осем милиарда долара, като BHE плати едва 232 милиона долара през 2008 г. за него.

Бизнесът с комунални услуги се разраства толкова стабилно, тъй като – подобно на Berkshire, той използва своите печалби за разширяване, което му позволява да расте, без да изисква много капитал от компанията майка. Това е в контраст в публичните компании, които често изплащат 60-процентен или по-голям дял от печалбата си за дивиденти. BHE също има значителен дълг, който може да обслужва, тъй като повечето от услугите, които предоставя, подлежат на регулации и това до известна степен гарантира надеждни печалби.

„За разлика от железопътните линии, електрическите компании в нашата страна се нуждаят от голяма промяна, в която крайните разходи ще бъдат впечатляващи“, написа Бъфет в писмо до акционерите през 2020 г. „Усилията ще „изядат“ всички печалби на BHE в идните десетилетия. Ние приветстваме предизвикателството и вярваме, че добавените инвестиции ще бъдат подходящо възнаградени“, посочва още той.

Успехът на Berkshire с BHE може да се нареди сред останалите на Бъфет. Те включват дяловото участие в Apple, което сега се оценява на над 150 милиарда долара, и покупката на Burlington Northern Santa Fe през 2010 г. – бизнес за около 150 милиарда долара днес.

Към тях може да се прибавят и навременното купуване на акции на Coca-Cola, чиято оценка сега надвишава 25 милиарда долара, в края на 80-те години на миналия век, и придобиването през 60-те години на National Indemnity – понастоящем в ядрото на огромния застрахователен бизнес на Berkshire. Пазарната капитализация на Berkshire е около 650 милиарда долара.

BHE представи своите бизнес и финанси на инвеститорите в рамките на доклад от 82 страници през септември 2021 г. Нейните дружества за комунални услуги обслужват 5,2 милиона клиенти в САЩ, а тя е инвестирала 33,5 милиарда долара във възобновяеми, основно вятърни, източници на енергия, като планира да насочи други 4,9 милиарда долара до 2023 г. към сектора.

Прогнозите са общите капиталови разходи да възлизат средно на осем милиарда долара годишно в периода от 2021 г. до 2023 г.

Абел беше главен изпълнителен директор на BHE от 2008 г. до 2018 г., когато се премести на настоящия си пост в компанията майка. Той беше президент на BHE от 1998 г. до 2008 г., което вероятно изигра решаващо значение да бъде сред най-основните кандидати за наследник на Бъфет, който навършва 92 години на 30 август.

Абел получи своя дял от един процент, докато беше изпълнителен директор на MidAmerican. Въпреки че BHE не е публична компания, цената, която е платена за дела на Абел предполага, че една акция на дружеството поскъпва над 30 пъти спрямо цената ѝ при покупката на компанията от Berkshire през 2000 г.