Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бъфет разкри, че е най-големият акционер в HP и спечели още 650 млн. долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 08.04.2022

14:30 | 8 април 2022
Обновен: 15:52 | 8 април 2022
Автор: Галина Маринова

Бъфет спечели около 650 млн. долара от HP след разкриването на дела си. Акциите на HP се изстреляха с 15% в четвъртък, като ръстът бе най-силният за компанията от първите дни на пандемията през март 2020 г. Това каза в своя технологичен коментар Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Акциите на HP изпратиха в четвъртък най-добрия си ден на борсата от повече от две години, а Berkshire Hathaway на инвеститора Уорън Бъфет е по-богат с близо 650 млн. долара в резултат на това. След като в сряда Berkshire оповести публично собствеността си върху 121 млн. акции на производителя на персонални компютри и принтери, разкривайки, че е най-големият акционер в HP, акциите на компанията поскъпнаха. Ценните книжа на HP се изстреляха с 15% в четвъртък, което увеличи стойността на дела на Berkshire от 4,2 млрд. долара на 4,85 млрд. долара. А ръстът бе най-голямото рали за HP от първите дни на пандемията през март 2020 г. насам, изчислява CNBC.

Бързата реакция на пазара на разкрития дял на Berkshire показва колко много инвеститори все още обръщат внимание на това, което Бъфет казва и прави. HP вече е вторият по големина технологичен залог на Berkshire след Apple. Berkshire притежава акции на производителя на iPhone на стойност над 150 млрд. долара.

Бъфет е известен с това, че избягваше високотехнологичните акции, преди холдингът му да започне да трупва ценните книжа на Apple през 2016 г. Apple се конкурира с HP на пазара на персонални компютри. 

И докато Apple продължава да бъде стабилен генератор на растежа, HP е по-скоро стойностна акция. Преди четвъртък тя се търгуваше на цена около осем пъти по-висока от бъдещата печалба, при Apple съотношението е 27 пъти. Към затварянето на борсата в сряда акциите на HP отчитат ръст от 7,5% за последната година, като изостанаха спрямо 36% ръст на Apple и 10% ръст на индекса S&P 500.

Инвестицията на Бъфет се случва в несигурен за пазара на персонални компютри момент. Продажбите на лаптопи и настолни компютри рязко нараснаха по време на пандемията, което стимулира производителите, включително HP. Но някои пазарни анализатори вече смятат, че ръстът на доставките на персонални компютри ще се забави драстично през следващата година и че търсенето е преминало своя пик.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.