Berkshire на Бъфет свива покупките на акции и регистрира загуба от $43,8 млрд.

Рязкото забавяне на новите инвестиции идва, когато пазарните сътресения удрят стойността на портфейла на компанията

19:09 | 6 август 2022
Обновен: 21:58 | 6 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът в цените на акциите в САЩ наказа крайния резултат на Berkshire Hathaway Inc през второто тримесечие, тъй като компанията, управлявана от милиардера Уорън Бъфет, отчете загуба от 43,8 милиарда долара.

Berkshire заяви в събота, че спадът на глобалните финансови пазари е натежал тежко върху нейния портфейл от акции, чиято стойност падна до 328 милиарда долара от 391 милиарда долара в края на март.

Въпреки това Berkshire отчете по-добри оперативни резултати, тъй като подобрените резултати от презастраховането и железопътната линия BNSF компенсират загубата от автомобилния застраховател Geico, където недостигът на автомобилни части и по-високите цени на превозните средства увеличиха загубите по искове за злополуки.

Нарастващите лихвени проценти помогнаха на застрахователните звена на Berkshire да генерират повече пари от инвестиции, докато укрепващият щатски долар увеличи печалбата от европейските и японските дългови инвестиции на компанията.

Инвеститорите следят внимателно Berkshire заради репутацията на Бъфет и защото резултатите от десетките му оперативни звена в секторите на застраховането, железопътното производство, енергетиката и търговията на дребно често отразяват по-широките икономически тенденции.

Нетната загуба на Berkshire се равнява на 29 754 долара за акция от клас А и се сравнява с нетна печалба от 28,1 милиарда долара, или 18 488 долара за акция от клас А, година по-рано.

Тримесечната оперативна печалба нарасна с 39% до 9,28 милиарда долара, или около 6326 долара на акция от клас А, от 6,69 милиарда долара, или 4424 долара на акция от клас А, година по-рано.

Berkshire забави обратното изкупуване на собствените си акции, изкупувайки обратно акции за 1 милиард долара през тримесечието и акции за общо 4,2 милиарда долара досега тази година.

Компанията също така закупи акции за повече от 6,1 милиарда долара, спад от 51,1 милиарда долара през първото тримесечие, когато взе сериозни дялове в петролните компании Chevron Corp и Occidental Petroleum Corp.

Berkshire приключи юни със 105,4 милиарда долара в брой и еквиваленти. Очаква се да завърши придобиването на застрахователната компания Alleghany Corp за 11,6 милиарда долара през четвъртото тримесечие.

Нетните резултати се променят бурно, защото базираният в Омаха, Небраска конгломерат трябва да отчита инвестиционни печалби и загуби от своите акции, дори ако не купува и не продава нищо.

Това се оказа затруднение през второто тримесечие, тъй като Berkshire записа 53 милиарда долара загуби от инвестиции и деривати.

Акциите на три големи компании, в които Berkshire има сериозен дял – Apple Inc, Bank of America Corp и American Express Co – паднаха с повече от 21%.

Бъфет призовава инвеститорите да игнорират колебанията и заяви, че Berkshire ще направи пари, ако акциите се покачат с течение на времето.

Инвеститорите ще получат по-подробна актуална информация за това как портфолиото от акции на Berkshire се е променило по-късно този месец, когато компанията и други големи мениджъри на пари разкрият своите инвестиции на регулаторите.

91-годишният инвеститор сигнализира на годишната среща на компанията в Омаха през април, че бумът от покупки на акции за милиарди долари вероятно ще се забави с напредването на годината.

През 2020 г. например Berkshire загуби близо 50 милиарда долара през първото тримесечие с избухването на пандемията от COVID-19, но направи 42,5 милиарда долара за цялата година.

Berkshire притежава десетки бизнеси, които също включват едноименните енергийни операции, няколко производствени компании и потребителски компании като батериите Duracell, линиите за дрехи Fruit of the Loom и See's Candies.

Акциите на компанията изпревариха по-широкия пазар в САЩ през 2022 г., като паднаха с 2% в сравнение с 13% спад в Standard & Poor's 500.

Да купуваш спада

Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет следва една вековна мъдрост: купувай спада.

Конгломератът беше нетен купувач на акции през тримесечието, отчитайки 45,2 милиарда долара покупки след изваждане на продажбите в резултатите за второто тримесечие, публикувани в събота. Компанията закупи акции за общо 41,4 милиарда долара през първите три месеца на 2022 г., след като беше нетен продавач през второто тримесечие на миналата година.

Berkshire влезе на пазара, докато S&P 500 загуби 16% през тримесечието. Компанията също отчете оперативна печалба от 9,2 милиарда долара, тъй като застрахователният и железопътният бизнес отбелязаха печалби.

Кати Сейферт, анализатор от CFRA Research, каза, че един бизнес, показващ потенциални предупредителни знаци, е Geico, персоналното звено за автомобилно застраховане на компанията. Berkshire отчете загуба от застраховане от 487 милиона долара, въпреки че другите застрахователни линии на конгломерата са печеливши, наред с приходите от инвестиции на подразделението.

Но Сейферт каза, че докладът като цяло отразява „добър ръст, все още прилично търсене на различни стоки и услуги, компенсирано от по-високи разходи и нестабилност на пазарите на акции“.

Berkshire каза, че загубите в Geico са резултат от по-високата тежест на исковете поради нарастващите цени на употребяваните автомобили и недостига на авточасти. Компанията каза, че полиците в сила са намалели, въпреки че е увеличила премиите, потенциален знак, че бизнесът губи пазарен дял, тъй като клиентите търсят по-добри цени другаде.

„Те са в малко трудна ситуация в момента“, каза Сейферт, добавяйки, че същите тенденции се проявяват и при други автомобилни застрахователи, но изглежда удрят особено силно Geico. „Вероятно е добра идея да следите за по-нататъшно влошаване.“

Същата слабост на пазара, която увеличава покупателната способност на Бъфет, тежи върху резултатите на компанията му, поне на хартия.

„Berkshire беше нетен купувач на акции през второто тримесечие с над 45 милиарда долара, или 86,6 милиарда долара през 2022 г., спрямо 16 милиарда долара нетен продавач през 2020-21 г. Смятаме, че този курс може да продължи и не означава непременно, че Бъфет е настроен мечи за собствените си акции; обратното изкупуване исторически е било използване с по-нисък приоритет за капитала на компанията. Обратните изкупувания за 1 милиард долара през второто тримесечие намаляха от темпа през 2021 г. от около 7 милиарда долара на тримесечие", коментира Матю Палазола, старши анализатор на застрахователната индустрия за Bloomberg Intelligence.

Компанията също така съобщи, че Berkshire Hathaway Energy е придобила обикновени акции за 870 милиона долара от заместник-председателя Грег Абел през юни. Транзакцията не беше разкрита преди това.

Въпреки вълната от разходи, Berkshire направи само малка дупка в купчината си пари. Компанията отчете 105,4 милиарда долара в края на юни, като едва се помръдва от 106 милиарда долара в края на първото тримесечие.

Агресивното темпо, с което Berkshire изкупува акции на Occidental Petroleum Corp., повдигна въпроси дали Berkshire иска да придобие енергийния гигант. Но компанията не предостави представа за стратегията си в регулаторната документация за това тримесечие.