Манията по меме акции ще се запази, дори и при тези диви колебания на цените

Интересът към меме акциите няма да намалее скоро, твърди Wall Street

12:31 | 29 август 2022
Обновен: 14:03 | 29 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Феноменът, роден от скуката по време на блокадите, посредници без такси и чатове в социалните мрежи, привлече ново поколение трейдъри, които подхранваха масови ралита, като се обединяваха, за да повишат цените на акциите на компании, срещу които Wall Street залагаше, пише Бейли Липшулц от Bloomberg.

Това притежаваше всички белези на светкавична тенденция, особено след като спекулативните излишъци отстъпиха място на мечия пазар. И все пак професионалистите от Wall Street и индивидуалните инвеститори смятат, че тя ще се превърне в постоянна част от пазарния пейзаж: Близо две трети от 522-те респонденти в последното проучване MLIV Pulse очакват някаква версия на манията по меме акции да се запази. 

Меме движението добави волатилност в различни сфери на пазара, който вече се бори с нарастващите лихвени проценти, рисковете от рецесия и рязкото понижение от рекордните стойности. Това се прояви този месец, когато Bed Bath & Beyond Inc. и AMC Entertainment Holdings Inc., двама любими меме актьори, рязко поскъпнаха, но се сринаха също толкова бързо.

Meme Stock

"Виждаме общностни интереси в меме акциите, така че докато инвеститорите създават общност и достъп, те ще намерят своя път към меме акциите", каза Кали Кокс, американски инвестиционен анализатор в eToro. "Меме акциите са просто още един начин, по който инвеститорите на дребно се ангажират с пазара."

Спекулирането с меме акции беше болезнено през тази година. Дори и координираните усилия не успяха да се справят с разгрома, който засегна избори на индивидуални инвеститори, като например бързоразвиващи се технологични акции и криптовалути. Кошницата от 37 любими акции на търговците на дребно, проследявана от Bloomberg, се е понижила с близо 40% през изминалата година.

Професионалистите на Wall Street са разделени по въпроса дали пазарът няма да достигне дъното, докато индивидуалните инвеститори не оттеглят подкрепата си, като станат нетни продавачи на акции. Според Vanda Research напоследък групата е вливала по 1,2 млрд. долара на ден в ценни книжа, листвани в САЩ, което е под очакванията й за поток от 1,3-1,4 млрд. долара. При положение че S&P 500 е извън най-високите си стойности в средата на месеца, това е сигнал за потенциално намален апетит за покупка на подобни спадове. 

Според анализаторите на Vanda групата за търговия на дребно е изправена пред "решаваща точка на пречупване с наближаването на края на лятото". 

Проучването MLIV Pulse установи, че макар феноменът меме акции вероятно да се задържи, 69% от тях заявиха, че е малко вероятно да се наблюдават обемите на търговия, които бяха по време на разцвета му през януари 2021 г. Също така тези акции не се смятат за добър залог за остатъка от годината.

На въпроса дали криптовалутите, меме акциите или т.нар. компании с празни чекове, известни като SPACs, ще осигурят най-добрата стойност през следващите шест месеца, 51% от анкетираните избраха криптовалутите, а 32% - SPACs. Само 17% са предпочели акции от типа меме. 

Meme Stock

Независимо от това поскъпването на някои меме акции осигури финансов спасителен пояс за някои компании, позволявайки им да набират средства чрез продажба на акции или използване на кредитни линии. Bed Bath & Beyond води преговори с Sixth Street Partners за нова кредитна линия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с частните дискусии. 

Акциите се повишиха от 4,5 до 23 долара в рали, което приключи на 17 август, но оттогава насам акциите загубиха повече от половината от стойността си. Търговецът на дребно ще проведе конферентен разговор в сряда, за да разгледа плановете си за стимулиране на растежа и укрепване на баланса си.

"Меметата идват и си отиват бързо, същото важи и за тези цени", заяви пред телевизия Bloomberg Хайме Рогозински, основател на популярния онлайн форум за чат на фондовия пазар WallStreetBets. 

Макар че присъствието на меме акции е нещо, което инвеститорите ще следят, те не бяха единодушни по въпроса дали тяхната волатилност представлява риск за по-широкия пазар. Петдесет и седем процента заявиха, че това не е така, а 43 % - че е обратното. 

"Търговията с меме акции няма да има достатъчно пари, които да подкрепят дълги съществени движения, които диктуват по-дългосрочните тенденции, а ще се превърне по-скоро в pump and dump търговия", каза Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. 

Като показател за по-широките пазарни нагласи повече от половината от анкетираните заявиха, че очакват американските държавни ценни книжа да имат по-добра възвръщаемост, коригирана спрямо волатилността, през следващия месец, отколкото американските акции. Двугодишната доходност на американските ДЦК скочи до най-високото си ниво от ноември 2007 г. в понеделник сутринта в азиатската търговия, след като председателят на Фед Джером Пауъл заяви в Джаксън Хол, че рестриктивната позиция вероятно ще остане в сила ``за известно време`` и ``историческите данни силно предупреждават срещу преждевременно разхлабване на политиката``.