Меме акциите срещат криптоманията: GameStop навлиза в сферата на NFT

Незаменимите токени бързо се превърнаха в най-горещия подклас активи в света на криптовалутите за 2021 г.

18:30 | 7 януари 2022
Обновен: 19:22 | 7 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Беше само въпрос на време движените от еуфорията светове на меме акциите и търговията с криптовалути да се сблъскат в истинска експлозия на спекулата, пише Влад Савов за Bloomberg.

GameStop Corp., навлиза в бизнеса с незаменими токени (NFT). Те представляват уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му. GameStop е компанията, която се превърна в олицетворение на хаотичната година за инвеститорите на дребно. След като тя оповести плановете си, акциите ѝ поскъпнаха с 29%, предава Bloomberg. 

Незаменимите токени бързо се превърнаха в най-горещия подклас активи в света на криптовалутите за миналата година и цените на някои дигитални произведения на изкуството достигнаха милиони долари, а спортисти и други известни личности се стекоха към класа активи. Авантюрата на GameStop с криптоактивите последва и предишния фаворит на Reddit AMC Entertainment Holdings Inc., която обяви през ноември, че обмисля да емитира собствена криптовалута.

Ако компанията все пак навлезе в света на незаменимите токени, това ще бъде поредният обрат за в политиката на председателя Райън Коен, който иска да превърне компанията, чиито основен бизнес е продажба на видео игри от физически магазини в търговец на дребно с основно цифров бизнес. Миналата година именно това предизвика невероятен интерес към акцията от миналата година и доведе до огромни загуби за хеджфондовете, които бяха отворили къси позиции в компанията.

„Пазарите със сигурност одобряват решението, а изпадналата в затруднение компания смело размаха незаменимите токени пред лицата на инвеститорите,“ казва базираният в Токио анализатор на игралната индустрия Серкан Тото. „Въпреки това съм скептично настроен към шансовете на GameStop да бъде успешна в този бизнес. Тя определено има нужда от партньори, за да се конкурира с такива като OpenSea и да привлече компаниите за видео съдържание“.

Стратегията за NFT на GameStop включва разговори с компании за криптовалути и компании, които работят въз основа на блокчейн технологията, за да решат кои токени да бъдат използвани на самия пазар на GameStop както и евентуалното създаване на фондове на стойност до 100 милиона. Тяхната цел ще бъде да инвестират в създатели на NFT съдържание и студия за игри.

Най-големията пазар за незаменими токени OpenSea беше оценен на 13,3 милиарда долара по време на последния си кръг на финансиране, който завърши по-рано тази седмица. Миналата година продажбите в платформата се увеличиха многократно, а месечният им обем достигна най-високата си стойност от 3,4 млрд. долара през август. През февруари същата година, той беше едва 96,7 млн. Компанията печели пари като взима комисионна от 2,5% от всяка трансакция.

След успеха на OpenSea бяха създадени множество борси за търговия с незаменими токени, които се надяваха да привлекат потребители. GameStop вече има милиони лоялни фенове, които може да насочи към своя бъдеща платформа.

Тласъкът в цената на акциите предизвикан от криптовалутите си пролича по-рано тази седмица, когато книжата на Square Enix Holdings Co. добавиха 7,5% към цената си, след като в свое писмо на нова година нейният президент очерта планове за разработване на бонуси за играчи за метавселената, които са базирани на блокчейн и NFT. Този скок показва и контраста между пазара и обществената реакция към разработчика, чиито заглавия включват емблематичния франчайз Final Fantasy. В последно време той беше засипан от критики от геймъри и други членове на общността заради опитите си да осребри игрите.